Els regidors de Roda de Berà renuncien a cobrar per assistències a plens i juntes
Acorden crear una comissió per analitzar la crisi econòmica del consistori, que encara deu set milions
Malgrat que la política rodenca continua en una situació atípica (el govern ahir va tornar a perdre votacions i l'oposició a tirar endavant les seves propostes), tots els grups del ple municipal es van posar d'acord per tal d'eliminar l'única compensació econòmica que encara rebien els regidors de l'Ajuntament: les assistències als diferents òrgans col·legiats, com les juntes de govern, els plens i les comissions informatives. Tot i que la proposta inicial de CiU, a l'oposició, era tan sols establir la gratuïtat de les juntes de govern, a petició de la resta de grups es va optar per estendre-la a la resta d'assistències. Abans, una moció de CiU ja havia suposat l'eliminació de les retribucions que rebien els grups municipals amb representació al consistori, mentre que tots els membres del govern havien renunciat al sou i havien passat a cobrar per assistències.
La mesura s'inscriu dins de la crisi econòmica que viu el consistori, que ahir va fer pública la liquidació del compte de l'any passat i que, tot i la retallada de despeses en 1,4 milions, encara manté un romanent negatiu de 642.000 euros. A banda, l'Ajuntament encara té pendent de pagar a diferents proveïdors més de set milions d'euros, dels quals gairebé un milió correspon a despeses d'exercicis anteriors al 2009. Per la seva banda, també hi ha més de sis milions que diferents creditors tenen pendents de pagar al consistori.
Davant d'aquesta situació, tots els grups van donar suport unànime a la creació d'una comissió especial per analitzar la situació econòmica del consistori. En aquest òrgan, a més, s'intentarà consensuar el pressupost per a aquest any (el ple no n'aprova cap des de l'any 2008) i elaborar un pla de sanejament, una iniciativa que ha quedat fins ara bloquejada per la minoria del govern local.
El portaveu de CiU, José Donoso, va celebrar la creació de la comissió, encara que va advertir que no serveixi per «apuntar-se mèrits» i va reclamar al govern que entri «en la dinàmica de dir la veritat « i no de fer-se «les víctimes». Malgrat l'acord, el govern i els convergents es van intercanviar retrets sobre la política econòmica duta a terme al consistori i les compensacions econòmiques cobrades al govern.
Reglament frustrat
Tot i la unanimitat de les dues votacions de caire econòmic, l'Ajuntament de Roda es va mostrar de nou dividit, fins al punt que es van arribar a celebrar dos plens: un convocat pel govern i un segon convocat per l'oposició. En el primer, l'executiu no va poder aprovar el nou reglament de la llar d'infants ja que CiU li va retreure que no l'havia negociat abans amb l'oposició, malgrat les seves peticions. Al segon, CiU va haver de deixar damunt de la taula diverses modificacions de comissions informatives i representants municipals a diversos òrgans després que una sèrie d'informes del secretari plantegessin dubtes sobre la seva legalitat. Sí que van aconseguir aprovar que l'Ajuntament es doni de baixa de la Federació de Municipis de Catalunya per apuntar-se a l'Associació Catalana de Municipis, de l'òrbita convergent.
Compromís de Calafell per abaixar sous
El ple de l'Ajuntament de Calafell es va comprometre ahir a realitzar una rebaixa del sou dels càrrecs electes després que el grup municipal de CiU ho sol·licités en una moció. El document presentat pels convergents, però, va quedar damunt de la taula després que l'alcalde, Jordi Sánchez, es comprometés a convocar una reunió de tots els portaveus municipals per tal de concretar tant aquesta retallada dels sous dels regidors, així com d'altres mesures de retallada de la despesa. Sánchez també va explicar que s'està en espera d'un pronunciament conjunt entre la Federació i l'Associació de Municipis de Catalunya sobre les rebaixes recomanades per als sous dels càrrecs locals. La reunió entre els portaveus dels diferents partits es podria produir durant la setmana vinent.