La jutgessa va demanar als policies “contenció” l’1-O
El lletrat de l’administració de justícia del TSJC explica per primer cop que Armas va sol·licitar “paciència” als tres cossos policials
De los Cobos va justificar les càrregues dient-li que “ho tenia sota control”
La sessió 24 del judici contra l’anterior cúpula dels Mossos d’Esquadra a l’Audiencia Nacional va ser reveladora. La magistrada del TSJC Mercedes Armas, que va ordenar als Mossos, la Policía Nacional i la Guàrdia Civil d’aturar el referèndum de l’1-O, va manifestar personalment als comandaments dels tres cossos policials que “els agraïa el seu esforç” ja que l’1-O seria “un dia difícil” i que “calia que actuessin amb paciència i contenció”. Així ho va manifestar el lletrat de l’administració de justícia de la sala civil i penal del TSJC Joaquim Martínez en la sessió d’ahir, i per primer cop davant d’un tribunal. Aquesta afirmació posa en qüestió l’acusació de passivitat, que la fiscalia manté sobre la policia catalana i de la qual fa directament responsable el major Josep Lluís Trapero.
A més, l’intendent Amadeu Domingo, de planificació tècnica, va explicar amb tot detall la mobilització d’agents (11.420 agents dels 12.836 disponibles) i de material aprovada pel director dels Mossos, Pere Soler, i del secretari general, Cèsar Puig, per actuar l’1-O.
La defensa de Trapero, exercida per la penalista Olga Tubau, va ser qui va demanar la declaració del secretari judicial del TSJC, que la va fer per videoconferència des del seu despatx al Palau de Justícia, a Barcelona. En la reunió dels caps policials (Ángel Gozalo per la Guàrdia Civil, Sebastián Trapote per la policia espanyola i el major Trapero) amb la magistrada la tarda de dictar la interlocutòria per aturar l’1-O, el 27 de setembre del 2017, el lletrat del TSJC va explicar que va ser el major Trapero que va plantejar dubtes sobre “la coordinació policial”, i la magistrada va fer una segona resolució on incloïa l’article 46.2 de la llei de forces i cossos policials, que precisa que davant d’un dispositiu conjunt serà el cos estatal qui assumeixi la direcció del dispositiu.
Martínez també va detallar al tribunal que el major Trapero, davant dels actes “greus” que es produïen l’1-O, va demanar parlar amb la jutgessa, i que en aquella reunió va aparèixer el coordinador policial de l’1-O, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, el qual, segons el lletrat, va admetre a la magistrada que la situació era difícil però que “ho tenia sota control”. De los Cobos sempre s’ha espolsat la responsabilitat i ha carregat contra Trapero. Martínez va precisar que no sap qui va convocar De los Cobos en aquella reunió al TSJC, i que la magistrada va dir al coordinador i a Trapero que “si tenien problemes de coordinació en parlessin”, i van deixar-los sols en un despatx.
Nou error de traducció
Ahir es va exhibir una nova i greu errada traducció del català dels investigadors, quan un cap regional de Barcelona, en un àudio de l’1-O, diu a uns agents “apartis i comuniquin”, i li van posar: “miri de perdre’s una mica”. L’agent va dir ahir al tribunal: “En ser interrogat, em van demanar disculpes per l’error.”
El llavors número 2 de la comissaria general d’informació, l’intendent Miquel Justo Medrano, va fer desesperar el fiscal Miguel Ángel Carballo amb les seves respostes que desmuntaven versions tergiversades, com ara en repassar els atestats de l’1-O. Va detallar els controls que feien, com el del port de Barcelona, perquè “allà hi pernoctaven agents de la Policía i podien quedar bloquejats”, va dir a l’advocat Cristóbal Martell perquè quedés clar al tribunal. “I per què en un informe posen que la seva actuació no donaria una percepció favorable del cos?”, li va requerir el fiscal. I l’intendent Justo va respondre-li: “És una dada més. Les obvietats també es posen en els informes.”