Estranya floració del cirerer al Japó
El coronavirus pertorba el dia a dia de la societat nipona, fins i tot la ‘sakura’, l’època més icònica de l’any
Les escoles tanquen portes i es registra el febrer amb menys entrada d’estrangers des del 2014
L’ajornament de la visita del president xinès, Xi Jinping, al Japó, prevista per a l’abril, i la cancel·lació dels actes en record del tsunami del 2011 han estat només dos dels darrers exemples de les mesures que ha pres el govern nipó per mirar de contenir el brot del coronavirus. L’executiu del primer ministre, Shinzo Abe, va recomanar a finals de la setmana passada el tancament de totes les escoles del país, i també cancel·lar durant dues setmanes totes les activitats culturals i esportives massives programades per a aquestes dates. Tot i que la lliga japonesa de futbol va decidir suspendre tots els partits oficials fins al 15 de març en totes les competicions, en el cas del torneig de sumo del mes de març, així com moltes altres competicions esportives, han decidit que es disputi a porta tancada. Els parc temàtics de Tokyo Disney, Universal Studios, Legoland o el mític Museu Ghibli, així com altres museus i indrets turístics, també han tancat portes almenys durant les dues primeres setmanes de març. El turístic és, sens dubte, el sector més afectat per aquest tancament en un any en què esperava doblar els gairebé 32 milions de visitants del 2019 i en què havien gastat més de 40.000 milions d’euros.
Tot i que encara no hi ha dades oficials, l’agència oficial d’immigració va assegurar que el nombre d’estrangers que havien entrat al Japó al mes de febrer va ser de menys d’un milió, una xifra que no havia estat tan baixa en un mes similar des del 2014.
El coronavirus està pertorbant, fins i tot, l’època més icònica de l’any: la temporada de sakura o la floració del cirerer. El govern de Tòquio ha demanat als ciutadans que no facin reunions massives i s’han suspès tots els concerts i espectacles a l’aire lliure arreu del país en aquesta època. Fins i tot el Casal Català de Tòquio, que havia de celebrar aquest diumenge la seva tradicional calçotada, l’ha suspès seguint les recomanacions governamentals.
L’empresa privada, i també les institucions públiques, ha seguit les recomanacions de manera desigual: hi ha empreses que han tancat els edificis i han demanat als seus assalariats que treballin des de casa i d’altres que han treballat normalment, especialment a fora de les grans ciutats. Una altra de les opcions és el que ha fet el consolat espanyol a Tòquio: reduir i concentrar el seu horari d’atenció al públic per evitar el trasllat del personal en hores punta, una possibilitat que ha estat seguida també per altres organismes públics.