Més de 20.000 sabadellencs diuen «sí» a la independència amb un 14% de participació
La consulta a la cocapital vallesana mobilitza 24.370 votants i més de mig milió de catalans ja han expressat la seva veu
«Estem somiant perquè creiem que aquest somni es pot fer realitat, però les plataformes han de continuar pressionant» per aconseguir la convocatòria d'una consulta vinculant sobre l'autodeterminació, va exclamar Marc Monràs davant l'audiència del Casal Pere Quart. El coordinador del procés va lloar la feina feta amb només 40.000 euros per mobilitzar els 173.426 sabadellencs que tenien dret a votar. I va subratllar que el cost per elector (0,23 euros) és deu vegades inferior al que s'ha gastat l'Ajuntament de Barcelona per mobilitzar un percentatge inferior de ciutadans.
Sabadell també ha estat el municipi en què s'han recollit més vots fins ara, i en total, amb la consulta d'ahir el procés ja ha mobilitzat més de mig milió de persones arreu del país. Els 24.370 vots emesos suposen un 14,05% de participació, malgrat que 500 paperetes encara no s'han comptabilitzat en espera d'acreditar amb el cens si són de persones que efectivament resideixen o no al municipi. Amb el 91,9% de vots vàlids escrutats, el «sí» aconseguia un 92,5%, mentre que només 1.231 paperetes reflectien el «no» (5,6%).
Tot i l'alegria, després de set mesos de feina, els organitzadors reconeixien que cal fer molta pedagogia entre els ciutadans que no van anar a votar, sobretot a la perifèria: «Hem de començar a entendre que tenim un problema que cal solucionar i hem de treballar pel deure que tothom ho entengui», va sentenciar Monràs, després d'agrair la col·laboració dels 770 voluntaris locals, els 200 vinguts de fora i el suport de les entitats i el consistori.
El ressò internacional
L'observador internacional Pavlos Filipov, membre d'un partit que representa la minoria macedònia resident al nord de Grècia, es va declarar sorprès gratament: «Pensava que trobaria una consulta guiada per un o diversos partits i m'he adonat que és una iniciativa impulsada totalment per la societat civil.»
Filipov va estar tot el dia a la ciutat, recorrent les seus ubicades en diferents barris, i va destacar la «bona organització» i la «capacitat per llançar un missatge positiu no només cap a la resta de catalans, sinó també a la resta de ciutadans europeus». Per això mateix l'observador va concloure que Europa no pot ignorar el model de consultes que s'estan celebrant als municipis catalans, i hi va afegir que «segur que les institucions europees n'estan al cas».
Jornada tranquil·la
La jornada va transcórrer enmig d'actes festius, sense cap incident remarcable, llevat d'un petit aldarull provocat per un home a la mesa electoral de la plaça del Pi de Ca n'Oriac. L'individu, que segons diversos testimonis anava ebri, va intentar entorpir la votació i va començar a increpar els voluntaris i els va acusar de fer «un acte il·legal», però finalment la policia municipal va intervenir i el van convidar a marxar. Pel que fa al procés pròpiament dit, l'afluència a les urnes va començar tranquil·la i es va animar al migdia i a darrera hora, sobretot als barris més cèntrics. Alguns van apurar tant el temps que se'ls va fer tard: «No els hem deixat votar perquè això que estem fent és un somni, però no una broma», va justificar Monràs.
Objectiu: Barcelona
La fita del referèndum a Sabadell, cinquena ciutat més poblada del país, pot servir per encoratjar els impulsors d'una consulta sobre la independència a Barcelona. El portaveu nacional de la CUP, Marc Sallas, que va assistir al final de les votacions, destacava que «s'ha trencat el mite que al cinturó roig barceloní no hi ha interès pel debat independentista» i «es valida l'opció de fer una gran consulta a Barcelona que ho sigui de tot el país».
Immigrats mobilitzats
E.A.Poc abans del migdia, el gambià Sana Manya exercia el seu vot acompanyat d'altres immigrats que pertanyen a diverses associacions de la ciutat. Va agrair el fet que per primer cop podia expressar el seu parer a les urnes i ho va fer amb un «sí» que garanteixi «més recursos per a Catalunya, perquè, per exemple, més immigrats puguin aprendre català». El president de la Federació d'Associacions d'Immigrats del Vallès, Hugo Colacho, va subratllar la necessitat que els nouvinguts s'aboquin en les consultes: «Per nosaltres és importar participar-hi per demostrar que estem integrats i per reivindicar el nostre dret, ja que paguem impostos.»
«Evitar anar enrere»
El secretari general d'ERC, Joan Ridao, va assegurar ahir a Sabadell: «Ens trobem en una disjuntiva: anar enrere o donar un cop de puny sobre la taula, i dir prou, i posar el dret a decidir a l'agenda política com fan avui els sabadellencs i com han fet fins ara 500.000 catalans.» Ridao va recordar que la consulta sobiranista de Sabadell té lloc quan el Tribunal Constitucional «està a punt de dictar sentència sobre l'Estatut, segons la seva presidenta», i quan el president del govern espanyol «ha dit que dóna per clausurada l'etapa d'autogovern, i que tanca l'Estatut autonòmic quan teòricament s'havia dit que és obert i dinàmic».