Els líders europeus no es plantegen per ara un pla de xoc imminent per mitigar l’impacte econòmic del coronavirus
Els 27 se centren de moment en lluitar contra la pandèmia
Aquest dijous se celebra una cimera per videoconferència
Els caps d’estat i de govern de la Unió Europea no es plantegen per ara un pla de xoc imminent per mitigar l’impacte econòmic del coronavirus. Segons l’esborrany de conclusions de la cimera europea per videoconferència que se celebrarà aquest dijous, els líders europeus demanaran a la Comissió Europea que “comenci a preparar les mesures” de recuperació econòmiques amb un pla d’acció, però defensen que de moment el que és “urgent” és “lluitar contra la pandèmia del coronavirus”. A la cimera d’aquesta tarda també discutiran sobre com els estats es podran finançar per fer front a la crisi.
Països que defensen la creació de ‘coronabons’
Espanya, Bèlgica, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Portugal i Eslovènia defensen la creació de ‘coronabons’ per respondre a la crisi pel covid-19. Consideren que l’emissió de deute conjunt dels països de l’eurozona donaria l’estabilitat necessària a llarg termini per “fer front a les polítiques necessàries per contenir els danys causats per la pandèmia”.
L’emissió de ‘coronabons’ oposa novament els habituals dos blocs. D’una banda hi ha els que són més partidaris d’una major integració fiscal, entre els quals hi ha Espanya, França, Itàlia o Portugal, entre d’altres, i de l’altra hi ha els Països Baixos, Alemanya i els nòrdics, que s’oposen a l’emissió de deute conjunt.
Els partidaris de la integració fiscal defensen que cal una resposta comuna i en bloc a la crisi causada pel coronavirus, mentre que els Països Baixos ja ha avisat del “risc moral” de la mutualització.
Segons l’esborrany de conclusions, de moment no hi ha consens entre els líders europeus en aquesta qüestió.
Sistema d’emergències
L’esborrany de conclusions de la cimera europea també reconeix que la UE necessita un sistema de gestió de crisi vist els problemes que hi ha hagut amb la pandèmia. Per això, preveuen demanar a la Comissió Europea que proposi un sistema “ambiciós” per afrontar de forma conjunta futures crisis.