Política

Alavedra tenia emparaulada una comissió per les obres de la tèrmica de Vandellòs

La multinacional Siemens la hi va prometre si Gas Natural li concedia la construcció de la planta, que al final no va obtenir

La Guàrdia Civil va trobar documentació clau en el registre al domicili dels Alavedra i a la seva empresa, Versabitur, a Barcelona, l'octubre del 2008. En un informe de l'Agència Tributària, inclòs en el sumari del cas Pretòria, els inspectors detallen totes les proves que els han conduït cap als milions d'euros que Macià Alavedra i la seva dona, Doris Malfeito, també imputada per blanqueig de capital, tenen amagats en paradisos fiscals, amb fiduciaris de titulars dels seus comptes per amagar la seva identitat.

A l'empresa de l'exconseller d'Economia, també van trobar el rastre de les comissions que va cobrar en operacions suposadament delictives, segons Garzón, a Badalona (487.200 euros, igual que el cervell de la trama, Luigi, i Lluís Prenafeta) i Sant Andreu de Llavaneres (451. 761 euros). A banda, els inspectors es fan ressò d'una suculenta comissió que Alavedra podria haver cobrat l'any 2001 de la multinacional Siemens. Concretament, van comissar una carta –escrita en castellà, el 5 de maig del 2001– dirigida a Macià Alavedra per part del senyor Giorgo Locatelli, en nom de la societat BUIC Trading Marketing e Consultoria –de la qual s'indica que està domiciliada a Itàlia, però, també a Madeira–, en què la societat, segons l'Agència Tributària, diu que «ratifica expressament les actuacions d'assessoria que, pel seu encàrrec», els ha realitzat Alavedra. Li detalla que el compromís de Siemens continua vigent, que no cal modificar el contracte ja subscrit per incloure la intervenció de l'exconseller. L'acord era que si Alavedra intercedia perquè Siemens obtingués l'adjudicació de la construcció de la central tèrmica de cicle combinat que Gas Natural volia posar en marxa a Escombreras i a Vandellòs, l'empresa alemanya pagaria a BUIC l'1% del valor del contracte, i d'aquest percentatge, Alavedra n'obtindria el 18%. Fins i tot, es detallaven els números de compte on cobrarien aquesta comissió. L'empresa de Madeira, en un banc a Ginebra, i l'exconseller d'Economia, en un altre compte al Credit Suisse, també a Ginebra.

En l'informe, els inspectors fan constar que a més dels seus contactes per la seva dilatada trajectòria al govern català, en aquella època, l'any 2001, l'exconseller era –i és– un dels principals socis de la societat Contagas, dedicada a la mediació d'instal·lacions de gas, la qual tenia entre els principals clients Gas Natural, la societat que el febrer del 2001 va anunciar que volia construir una central tèrmica a Vandellòs (just davant de les dues nuclears), projecte que va aprovar el Ministeri el 2004. Finalment, l'empresa gasista va concedir la construcció de la planta tèrmica a General Elèctric i no es revela per què va fracassar la proposta de Siemens. I es dedueix que Siemens no va pagar-li cap comissió. Els inspectors d'Hisenda, però, també assenyalen en l'informe que, curiosament, la persona que representa la societat BUIC és la mateixa que Lluís Prenafeta, també imputat, usa com a fiduciari en la creació d'una altra empresa establerta a Madeira.

EL PROTAGONISTA

MACIÀ ALAVEDRA
exconseller de ciu
Imputat pels delictes d'associació il·lícita, tràfic d'influències i blanqueig de capitals

«Què diu ara? Que això és un caiman?»

M.P

Tant Macià Alavedra com la seva esposa, Doris Malfeito, van negar davant el jutge Baltasar Garzón que fossin titulars de comptes a paradisos fiscals. L'interrogatori de la dona de l'exconseller va registrar certa comicitat quan Malfeito va respondre: «Però què diu ara? Que això és un caiman o què és? No en tinc ni idea.» El magistrat li havia preguntat si tenia comptes a les illes Caiman. En el sumari, es detalla que el 1992 Alavedra, llavors conseller, i la seva dona tenien 246 milions de pessetes en un compte a Suïssa, que no van tocar durant setze anys. Van enviar aquest capital a les illes Caiman, i el 2009, a un banc andorrà, amb un capital d'1,7 milions d'euros, que Garzón té bloquejats, així com els 200.103 euros trobats en un compte a Lluís Casamitjana, d'Espais, i 2,3 milions d'euros més dels Alavedra. L'exconseller també té 290.337 euros en uns fons a Belize, quantitat que va declarar a Hisenda el desembre passat, dos mesos després de ser empresonat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.