Política

Proinosa va fer les obres més importants i més cares a Santa Coloma des del 2002

Amb Gramepark com a client, la constructora ha executat projectes per valor de 40 milions d'euros

En l'última dècada, i amb Gramepark com a client, Proinosa ha executat un total de 21 projectes urbanístics a Santa Coloma. Les actuacions han suposat una inversió municipal de prop de 40 milions d'euros. En la majoria dels casos, els projectes han estat d'una gran envergadura, bé pel seu volum –la construcció del complex de la plaça de la Mediterrània, al Fondo, que va suposar un desembors de 8,4 milions, i el bloc de pisos del carrer Pirineus, que van ser 12milions– o bé per la seva importància ciutadana –la reurbanització d'un aparcament a la rambla de Sant Sebastià, una de les artèries de Santa Coloma i la construcció de la Torre Sònia, l'edifici pels afectats del Fondo.

La primera adjudicació que Gramepark va atorgar a Proinosa va ser en època de l'exalcaldessa Manuela de Madre. Segons un informe inclòs al sumari del cas Pretòria, la constructora vinculada a Singla va aixecar l'any 2000 un edifici d'habitatges a la rambla del Fondo i, un any més tard, un aparcament al mateix carrer. La presència de la constructora en aquesta etapa va ser testimonial. És més, durant el 2002, l'últim any de De Madre al capdavant del consistori, dels set projectes que Gramepark va adjudicar, per un valor de 6,9 milions d'euros, cap va anar a les mans de Proinosa.

La veritable relació de l'empresa esquitxada de corrupció amb Santa Coloma, epicentre de la trama, arriba a partir del 2002, quan Bartomeu Muñoz s'apodera de l'alcaldia de la ciutat. Aleshores, Gramepark va duplicar el volum de negoci i va passar a generar obres per valor de 15 milions d'euros anuals. La conseqüència més palpable d'aquest canvi de plantejament de l'empresa municipal va ser la cada cop més habitual presència de Proinosa en les actuacions urbanístiques més cares o més importants de la ciutat. També eren habituals els contractes de Gramepark a Gecoinsa, empresa local, i Faus, però en obres menors, normalment reurbanització de carrers.

El primer any que Muñoz va ser alcalde, la constructora ja es va fer càrrec de la reforma del mercat de Singulerín (2,3 milions) i de l'estructura dels locals i aparcaments de la plaça de la Mediterrània (3,4 milions). No obstant això, van ser els anys següents en què l'empresa de Singla va fer més obres a Santa Coloma, a excepció del 2007, que no en va fer cap. Així, l'any 2004 en va fer un total de tres, amb un valor de 5,8 milions, que representa el 27,12% del total de les obres. El 2005 també en va executar tres, de 15,2 milions d'euros, el que representa el 73,27% del total. Un any més tard, el 2006, se'n va encarregar de quatre, per valor de 2,5 milions i un 15,41% del total. Pel que fa a l'any 2008, Proinosa va fer quatre projectes, de 8 milions (50,54% del total), i l'any passat en va fer tres, de 3,5 milions. També estava prevista la construcció d'un aparcament a Santa Rosa, per valor de 2,6 milions, però fa unes setmanes els administradors de Gramepark van aturar el projecte per «inviable».

ELS PROJECTES

Any 2000
Habitatges a la rambla del Fondo (5,7 milions)
Any 2001
Pàrquing a la rambla del Fondo (1,9 M)
Any 2003
Mercat de Singuerlín (2,3 M)
Locals i aparcament plaça Mediterrània (3,4 M)
Any 2004
Acabament d'obres de la plaça de la Mediterrània (988.000 euros)
Aparcament de la rambla de Sant Sebastià (3,6 M)
Reurbanització del pàrquing de la rambla de Sant Sebastià (1,3 M)
Any 2005
Bloc Pirineus (12, 2 M)
Urbanització plaça de la Mediterrània (2 M)
Urbanització de la rambla de Sant Sebastià (855.680euros)
Any 2006
Torre Sònia I (767.426 euros)
Escala mecànica (456.798 euros)
Urbanització del carrer Àngel Prats (515.800 euros)
Torre Sònia, cimentació i estructura (767.426euros)
Any 2008
Aparcament c. Sant Carles (3,2 M)
CEIP Sant Just (800.000 euros)
Acabament estructura Torre Sònia (560.537 euros)
Any 2009
Fase II Mediterrània (626.837 euros)
Aparcament Moragues (3 M)

Tota la «col·laboració» per afavorir Singla

i. m

Les investigacions del cas Pretòria han revelat com les meses de contractació de Gramepark eren totalment arbitràries i beneficiaven determinades empreses –la darrera va ser Limasa, encarregada de la neteja dels equipaments públics– per tal que guanyessin els concursos, malgrat no ser la millor opció per a l'Ajuntament. Luigi era la peça clau de tots aquests tripijocs i disposava de la «connivència» de Bartomeu Muñoz i Manuel Dobarco que van beneficiar Proinosa moltes vegades. En concret, la investigació destaca l'adjudicació de dos projectes: la construcció del CEIP Sant Just i l'aparcament del carrer Sant Carles. En unes notes trobades al despatx del mateix Dobarco referent a les pliques d'aquests dos concursos, Proinosa apareix en quarta posició però acaba apoderant-se l'adjudicació gràcies a la «col·laboració» de l'aleshores president de Gramepark, que «modifica els diferents barems». Per tot, la Guàrdia Civil conclou que Josep Singla «s'involucra directament en les negociacions» i que, conseqüentment, «totes o gairebé totes les obres guanyades per Proinosa en l'Ajuntament han estat adjudicades de manera irregular, sent designades de manera arbitrària per l'alcalde [...] i en les quals Lluís García Sáez ha exercit de director d'orquestra».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.