Trump alerta que venen dues setmanes “doloroses”
El president dels EUA ja fa cas dels experts, que pronostiquen entre 100.000 i 240.000 morts en quatre mesos
Els serveis secrets revelen que la Xina ha falsejat les dades de contagi i de decessos
El president dels EUA, Donald Trump, ha aterrat a la realitat del país, i sembla que, ara sí, veu a l’horitzó la situació dramàtica a la qual s’enfronta a causa de la pandèmia de coronavirus. Per fi el seu discurs s’adequa al que emana dels experts epidemiòlegs que l’assessoren, i el to de la Casa Blanca és cada vegada més sobri i conscient del que hauran de patir els nord-americans.
“Seran dues setmanes molt dures”, va confessar Trump, que ha vist l’auguri que el pic de víctimes començarà a arribar a mitjan mes. “Seran molt doloroses, les pròximes dues setmanes”, va insistir, amb posat seriós, i va instar els seus conciutadans a estar “preparats” per al que vindrà.
El vaivé de la posició de Trump, que es mou aleatòriament i sense un camí ferm, podria haver arribat per fi a una posició estable, conscient en tota l’administració.
“Ara mateix pensem que els Estats Units es podrien comparar amb Itàlia”, va dir el vicepresident Mike Pence a la CNN, fet que posa en evidència l’alarma dins del govern davant el que l’ONU ha qualificat com “la crisi desafiant més important des de la Segona Guerra Mundial”.
Record de l’11-S
Les previsions cada vegada es consoliden més a indicar que hi haurà entre 100.000 i 240.000 morts durant els pròxims quatre mesos. De moment, els Estats Units ja en comptabilitzen més que durant els atacs de l’11 de setembre del 2001, l’última gran tragèdia nacional.
“L’única resposta és la mitigació”, va insistir l’epidemiòleg Anthony Fauci, figura de referència en l’equip que coordina l’emergència i principal raó per la qual Trump ha canviat de parer.
Fauci, clau en l’ampliació de les recomanacions de distància i restricció del comportament social fins a finals d’abril, va utilitzar una metàfora automobilística per encoratjar a continuar fent front a la pandèmia tancant-se a casa. “Els primers quinze dies [de mesures] de mitigació han tingut efecte. Ara és el moment de no aixecar el peu de l’accelerador: l’hem de prémer encara més”, va afirmar.
D’altra banda, els serveis d’intel·ligència nord-americans van confirmar el que tothom donava per segur: que la Xina ha falsejat les dades reals de contagis i morts per coronavirus. Segons una informació de Bloomberg Politics, Trump ha rebut un informe oficial que conclou que Pequín va ocultar deliberadament la xifra de casos. Tot i ser l’origen de la pandèmia, només hi ha comptabilitzats poc més de 82.000 positius, menys de la meitat dels prop de 200.000 que hi ha als Estats Units.
La Xina no seria cap excepció: entre els països que també haurien informat amb dades a la baixa hi ha Rússia, l’Iran i Corea del Nord.
LA XIFRA
Rússia envia ajuda als EUA
Els EUA van rebre ahir un avió de càrrega rus ple de mascaretes i equipament sanitari, un enviament pactat entre presidents i rebut “de bon grat” per Washington, segons Moscou, per pal·liar l’escassetat de material mèdic per fer front a la pandèmia.
En un cop d’efecte en la imatge geopolítica i el lideratge global, el Kremlin en va fer propaganda a través de les xarxes socials, amb imatges de l’aeronau plena de capses utilitzant l’etiqueta #Russiahelps (Rússia ajuda). Anteriorment, ja havia rebut subministraments enviats pel govern xinès.
L’aparició russa com a salvadora de l’alarmant escassetat de material sanitari, situació ben criticada pels governadors de tot el país per la falta d’acció de la Casa Blanca, farà que tornin les suspicàcies de la relació de Trump amb Moscou, que rep ajuda i perd la batalla de la imatge davant un enemic que continua amb els esforços d’interferir en les eleccions nord-americanes.