JOAN RAMON VECIANA
ALCALDE DE SANT HILARI SACALM
“Tinc molts dubtes que n’aprenguem”
“L’ocupació de la via pública no es pagarà en tot l’any”
“El més important és que el poble pateixi les mínimes conseqüències”
L’1% de la riquesa
En mig de la pandèmia de Covid-19, Joan Ramon Veciana té ganes de recordar que la riquesa del planeta està en mans d’un 1% dels habitants. Això vol dir que “aquest desastre socioeconòmic” encara farà més pobra “del que seria desitjable” la capa mitjana de la població. Seria qüestió –assenyala– de canviar el model econòmic.
Joan Ramon Veciana (Barcelona, 1970) està establert a Sant Hilari Sacalm des del 1996. Regidor des del 2007, Veciana és enginyer industrial. Fa d’alcalde des del 2015 pel Partit Independent de les Guilleries (PIG)-Independents de la Selva.
Com han actuat en la Covid-19?
L’aspecte del qual hem estat més pendents ha estat atendre les necessitats socials. Des de serveis socials municipals, amb l’ajut de Càritas, que fa el repartiment del Banc dels Aliments, on hi ha hagut un repunt important. Hem ajudat la gent que treballa en feines que han tancat i que ara no tenen ingressos. Com a tot arreu, és espectacular la col·laboració dels voluntaris, que han fet 150 bates i 3.500 mascaretes, i dels joves que les han repartit.
Què pot fer un ajuntament com el de Sant Hilari (5.570 habitants) en una pandèmia mundial?
Moltes coses depenen d’altres administracions, és cert. Hem fet el que ens és més proper: connexió d’internet i dispositius mòbils per als que ho necessitin. Vigilar l’espai públic i vetllar pel confinament. Hem intentat parlar amb la gent que hi havia al carrer per poder calibrar la situació i que se n’anessin a casa. Hem aixecat una vintena d’actes per trencament.
L’actual crisi hipoteca les polítiques que volien fer aquest mandat.
Estem parlant i trucant amb els autònoms i les empreses del poble. El vector econòmic serà important a l’hora de pensar les ajudes. Pel que fa al lleure, quan sigui possible la gent s’haurà de divertir. Caldrà invertir en dinamització del poble i haurem de saber quant costa quan s’acabi aquesta situació. Havíem de seguir en la dinamització turística i en paquets conjunts entre el sector públic i el sector privat i a redefinir el projecte museològic: què expliquem del poble al Centre Aqua, el Museu de les Guilleries i Can Rovira. Ho volíem ajuntar en una proposta. Però la prioritat és que el poble pateixi les mínimes conseqüències. El programa electoral és ara el menys important.
És important fer front a l’alarma.
A través de la web l’Ajuntament hem anat informant de tot el que ens arriba. Des de contactes de Salut, ajudes econòmiques..., i a través de les xarxes socials hem anat difonent diferents missatges.
Quines mesures econòmiques han pres?
Això va ser el més bàsic per parar el primer cop. Vam endarrerir el pagament d’impostos com el de vehicles fins al 20 de maig, de moment, i l’IBI, que s’ha ajornat un mes. No es cobrarà cap preu públic de coses que no s’utilitzen com ara les quotes del poliesportiu. Ni els bars i terrasses no pagaran res de l’ocupació de la via pública en tot l’any.
S’han trobat una situació delicada amb el contagi generalitzat a la residència geriàtrica del poble. Ja hi ha 21 persones mortes.
Vam tenir la mala sort que hi va entrar la Covid-19 i era molt incontrolable. Quan es va conèixer el primer cas, es va fer la gestió i es va anar aïllant la gent per plantes. Penso que la gestió ha estat ben feta, tot i la desgràcia de la situació.
És una situació dolorosa?
La gent està trista perquè és gent gran molt apreciada. També per les treballadores de la residència que hi ha estat convivint cada dia. Confiem molt en la residència, fan tot el que poden. No hi ha problemes quant a la gestió, però hi ha el sentiment que no els podem acompanyar. Farem una reconeixement a la gent de la residència.
Alguna reflexió sobre la Covid-19?
Les pandèmies sempre han existit. No sé si n’aprendrem alguna cosa, de la globalització. De la crisi econòmica del 2008, n’hem après poc. Espero que això ens porti a repensar els valors. Però tinc molts dubtes que n’aprenguem. I quan hagi sortit la vacuna, hem de treure conclusions de les situacions delicades. Seria molt interessant fer una reflexió ètica de la gestió de la societat.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.