Política

PERE GARRIGA

ALCALDE D’ARBÚCIES

“Cal impulsar el turisme sostenible”

“Donarem microcrèdits i bonificarem taxes a empreses i comerços”

“És lamentable haver de pagar un IVA del 21% per fer obra pública”

90 km²
Garriga explica que l’amplitud del terme municipal d’Arbúcies, de 90 km², ha obligat a atendre gent en dos nuclis agregats a tres quarts d’hora del nucli urbà (Joanet i Fogueres de Montsoriu) i en cases de pagès (més de 400 arreu del municipi). El batlle explica que, a la residència Casa de Repòs del poble, de moment, no hi ha hagut afectacions greus a causa de la pandèmia.

Alcalde des del 2011, Pere Garriga (Arbúcies, 1962) ha treballat a l’empresa pública Forestal Catalana i a les diputacions de Girona i Barcelona. Anys enrere també havia fet de fuster i de periodista. Antic regidor de la CUP al consistori, Garriga (Entesa-Independents de la Selva) és alhora el vicepresident primer del Consell Comarcal de la Selva. L’Entesa té nou dels tretze regidors de l’Ajuntament arbucienc. A l’oposició, hi ha ERC (2) i la CUP (2).

Com ha afectat Arbúcies la Covid-19?
Arbúcies és un poble de muntanya mitjana, el més gran dins del Parc Natural del Montseny i el més habitat [6.556 habitants, segons l’Idescat del 2019]. El terme va des dels 230 metres d’altura fins als 1.700. Tenim gairebé 2.000 habitants fora del nucli urbà i això fa que sigui un poble de característiques diferenciades. Des que es va declarar l’estat d’alarma ja ens vam començar a mobilitzar amb vigilants rurals que van a les masies, la policia local i un grup d’una trentena de joves que vetllen per famílies que ho necessiten. Els truquen per interessar-s’hi i saber si els fa falta alguna cosa.
La pandèmia ha afectat la gent més vulnerable?
Al nucli urbà tenim 162 famílies que anem a ajudar a casa seva. Són gent gran o grups de risc que no surten de casa i els ajudem. Hi ha un comitè de crisi, format per Sanitat, Salut, Atenció a les Persones i Alcaldia, i ens reunim cada dia per veure quins casos hi ha i com s’actua. També tenim 41 alumnes en situació vulnerable. Anem a recollir els deures dels mestres, els portem a casa dels alumnes i, quan els han fet, els tornem als mestres gràcies a l’ajut del voluntariat jove. També s’han fet més de 6.000 mascaretes, salvaorelles i altres elements de protecció. A Arbúcies hi ha molt arrelament de la confecció i ens ha ajudat molta gent, com ara empleades de Jocavi [l’empresa tèxtil va tancar al desembre].
Què significarà la Covid-19?
Jo crec que la veritable repercussió de la Covid-19 encara no ha arribat. Al juliol i al setembre se’n començarà a veure la repercussió social i econòmica per a les persones i les famílies. Per això, des de l’Ajuntament fa cinc setmanes que treballem en el projecte I després què?, ja que volem ajudar a minimitzar els efectes del coronavirus en la societat arbucienca. El projecte tindrà tres potes: ajudar les empreses perquè puguin tornar a obrir i no tanquin, potenciar l’atenció a les persones i fer que a Arbúcies hi hagi noves vetes de mercat i noves feines. D’aquí a vuit dies, tindrem comptabilitzat això econòmicament. Pensem en mesures com ara microcrèdits o bonificar taxes a empreses i comerços durant el període que han tingut tancat.
És important fer front a l’alarma.
A través de la web l’Ajuntament hem anat informant de tot el que ens arriba. Des de contactes de Salut, ajudes econòmiques..., i a través de les xarxes socials hem anat difonent diferents missatges.
Per on ha d’anar el futur?
A Arbúcies tenim 200 llits de turisme rural. Ara no ens hem d’enganyar. La gent sortirà a prop. Tenim l’avantatge que som reserva de la biosfera i patrimoni de la humanitat. Tenim aire net i aigua pura; d’empresa contaminant, no en tenim cap. Cal una empenta gran per al turisme sostenible, de natura, de cultura, de gastronomia, de quilòmetre zero.
En l’últim ple del Consell Comarcal de la Selva (28 d’abril), es va queixar que els ajuntaments hagin de pagar un 21% per fer obra pública.
És molt lamentable que, per fer una escola, un hospital, una biblioteca o qualsevol obra pública, hagis de pagar un 21%. Per arreglar, pintar o construir qualsevol cosa, has de pagar aquest 21%. Crec que, a qui correspongui, hauria de reduir aquest percentatge i que les administracions públiques el paguin a un 5% o un 7%, com altres productes. Això és per fer obra pública i per beneficiar la ciutadania. Aquest 21% és injust i no s’aguanta per enlloc.
Els ajuntaments reclamen que el romanent del 2019 es pugui dedicar a pal·liar els efectes del covid-19.
El nostre és de 100.000 euros i ajudaria molt més a les famílies locals si ens el deixessin servir. Però ens diuen que hem de pagar als bancs i a les caixes. Per això, pensem en donar 20.000 euros en microcrèdits, amb 4 o 5 mesos de carència i que es puguin tornar al cap d’un any o dos. Aquesta gent que està afectada d’un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que pugui cobrar uns diners i que els pugui tornar quan torni a tenir feina, amb tranquil·litat, sense interessos



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.