Política

La UE intenta reconstruir ponts amb els Estats Units

Brussel·les proposa intensificar el diàleg sobre la Xina, però Trump la ignora

Reclama la resolució de les disputes comercials per afrontar la recuperació econòmica

El club europeu intenta millorar la relació amb el controvertit líder nord-americà Donald Trump quan aquest afronta la recta final del seu primer mandat a la Casa Blanca.

Certes actituds de la Xina durant la pandèmia han fet replantejar a la Unió Europea la seva estratègia en un escenari internacional marcat per la creixent rivalitat entre Washington i Pequín. Ara la UE té més interès a refer ponts amb els Estats Units, sobretot en l’àmbit comercial, per por que les seves desavinences estiguin beneficiant, de retruc, els xinesos.

Amants d’un multilateralisme on neden a gust, els europeus només han tingut disgustos en els últims tres anys amb l’administració Trump pels seus capricis unilaterals en política exterior. S’ha ventilat el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP), l’acord climàtic de París i el nuclear amb l’Iran, la participació en la Unesco i la posició comuna en el conflicte araboisraelià. Més recentment, ha atacat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Tribunal Penal Internacional de la Haia.

“Potser no estem d’acord en tot, però el nostre compromís amb la relació transatlàntica és més fort que mai”, assegurava ahir el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, després d’una reunió dels ministres d’Afers Estrangers de la UE amb el secretari d’Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, en què van parlar sobre la cooperació en l’arena internacional i, sobretot, de la seva relació amb la Xina.

Sense amagar les seves diferències però en un intent d’acostar posicions, el socialista català va aprofitar la trobada per plantejar l’inici d’un “diàleg bilateral i distintiu” amb l’administració Trump sobre la Xina. Una proposta que per ara no ha tingut gaire èxit, ja que Pompeo no s’hi va comprometre. “La relació entre els Estats Units i la Unió Europea és vital per afrontar els reptes que suposen règims autoritaris com la República Popular de la Xina o Rússia”, es va limitar a dir el cap de la diplomàcia dels EUA.

Des de Brussel·les s’escarrassen a marcar perfil propi sense caure en la confrontació alimentada pels EUA ni en la perillosa indulgència cap a Pequín. Però hi ha visions contraposades entre els estats de la UE. “Alguns aposten per l’alineació [amb els EUA]; d’altres, per l’equidistància”, afirmava en un article d’opinió Borrell, que per ara no ha aconseguit crear una posició comuna al respecte.

Resoldre disputes

Un punt en què sí que troben consens els europeus és la necessitat de resoldre les disputes comercials. Fonts diplomàtiques europees alerten que poden donar un avantatge competitiu als xinesos: mentre es barallen per les ajudes estatals a l’aviació, la Xina està venent avions fortament subvencionats. “Potser ens estem enfrontant entre nosaltres quan el problema és un altre”, assenyalen.

Per això, el club europeu va traslladar ahir a Pompeo la voluntat de dirimir les controvèrsies comercials recordant els interessos compartits que tenen en la recuperació econòmica arran de la crisi del coronavirus. “Podríem buscar solucions comunes que aportin més estabilitat a les nostres economies”, defensava ahir la ministra d’Afers Estrangers espanyola, Arancha González Laya.

LA FRASE

El nostre compromís amb la relació transatlàntica és més fort que mai
Josep Borrell
cap de la diplomàcia de la UE

S’acceleren les negociacions comercials amb Londres

Brussel·les i Londres s’apressen a dirimir les seves diferències ara que s’aboquen a una negociació comercial contra rellotge. Els líders de les institucions europees i el primer ministre britànic, Boris Johnson, van certificar ahir en una reunió que no hi haurà pròrroga del Brexit més enllà del 2020.

A la capital europea volien més temps per negociar un complex i ampli tractat comercial, però a Downing Street han reiterat de totes le maneres possibles que volen sortir d’una vegada per sempre del club europeu. Per tant, el període de transició, que ara permet als britànics mantenir-se sota el paraigua europeu, s’acabarà el 31 de desembre. Això significa que la Unió Europea i el Regne Unit han de tancar un acord comercial abans de finals d’any per evitar una separació amarga amb la reimposició d’aranzels a banda i banda del canal de la Mànega. El pacte hauria d’estar pràcticament enllestit cap a la tardor perquè es pugui ratificar a temps.

Davant d’aquest calendari tan ajustat, Brussel·les i Londres van coincidir ahir a “intensificar” les converses aquest juliol per “crear les condicions” que permetin el pacte. “Cal un nou impuls”, reconeixien ahir les parts en un comunicat conjunt. D’ençà que es van iniciar, al març, les negociacions estan encallades pels mateixos motius: la pesca, la competència lleial, la governança i la cooperació judicial i policial. Darrere d’aquestes divergències hi ha la negativa europea a permetre que els britànics hi surtin guanyant econòmicament amb el Brexit i les reticències de Johnson a sotmetre’s al marc regulador europeu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.