Política

Demanen una comissió d’investigació al Congrés sobre Felipe González i els GAL

ERC, JxCat, CUP, PNB, Bildu i BNG demanen a la cambra baixa espanyola que esclareixi els vincles entre el grup terrorista i els governs de l’època

En Comú Podem es desmarca d’Echenique i defensa la iniciativa dels sis grups

ERC, JxCat, la CUP, el PNB, EH Bildu i el BNG han registrat aquest dijous una petició per crear una comissió d’investigació al Congrés per “esclarir les responsabilitats i vincles amb els GAL dels governs presidits per Felipe González”. Unides Podem s’ha desmarcat de la iniciativa perquè considera “tothom sap què va passar” però En Comú Podem sí que ha donat suport a la petició d’investigar aquesta suposada operació de terrorisme d’Estat.

La iniciativa arriba després que aquesta setmana transcendís un document de la CIA que apunta que González va aprovar la creació “d’un grup de mercenaris” per combatre ETA.

Al document de la petició, els sis grups parlamentaris argumenten que mai es van assumir responsabilitats polítiques pels GAL. “La impunitat va ser i és absoluta”, afirmen. “Ni Felipe González ni la majoria dels seus responsables de govern han estat mai acusats formalment davant un tribunal”, tot i l’existència “d’indicis” sobre el coneixement que tenien de les accions dels GAL, constaten al text. També assenyalen que mai ningú ha “respost ni aclarit políticament aquests supòsits”. “Després de tants anys d’inacció, és hora d’actuar amb transparència”, defensen “Són molts els aspectes a esclarir que encara avui segueixen sense ser investigats. Les persones víctimes dels GAL mereixen l’aclariment complet d’aquesta trama”, afegeixen.


Podem no veu necessària la comissió però els comuns sí
En una entrevista aquest matí, el portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha considerat “sorprenent” que es demani ara aquesta compareixença. Segons ell, l’informe “no aporta res nou” i ja “tothom sap què va passar”.

En canvi, En Comú Podem s’ha posat al costat de la petició d’una comissió d’investigació al Congrés sobre Felipe González i els GAL. “La ciutadania mereix saber tota la veritat de fets tan greus com el terrorisme d’Estat”, ha dit el partit aquesta tarda en un missatge a les xarxes socials. És per això que els comuns asseguren que estaran “al costat de la transparència en les iniciatives que tractin d’esclarir la veritat al Congrés”. Segons ells, “l’expresident González hauria de ser el primer a donar aquestes explicacions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.