Política
Mala maror a l’Hospitalet
El tinent d’alcalde responsable d’Esports va denunciar les presumptes irregularitats al Consell Esportiu que van motivar tres detencions
Dimiteixen el regidor d’Esports detingut i el denunciant, que acusa el PSC d’inacció
Des que José Ignacio Pujana va plegar com a alcalde de l’Hospitalet el 1984 acusat d’una adjudicació irregular de les obres d’un aparcament municipal, el PSC local no havia viscut una crisi interna tan evident com la que s’ha posat de manifest amb la detenció de dos regidors el 10 de juny passat. El que podria ser, o no, un cas més de corrupció –no ha transcendit encara el contingut del sumari judicial, declarat secret en un primer moment– s’enrareix encara més amb la implicació d’un tercer regidor, que va ser qui va denunciar el presumpte cas de corrupció i que ha dimitit, assegura, de manera provisional mentre s’esclareix l’afer.
El 10 de juny passat, la Policía Nacional va escorcollar la seu del Consell Esportiu de l’Hospitalet i en va detenir el director, Eduard Galí. La unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) va intervenir en el marc d’una investigació sobre una trama acusada de desviament de subvencions públiques. El jutge investiga si el Consell Esportiu, que és una entitat privada sense ànim de lucre dedicada a la promoció de l’esport escolar, va destinar a fins particulars algunes ajudes públiques que gestiona i va justificar les subvencions concedides mitjançant documentació falsa. El Consell Esportiu té la comissió directiva com a òrgan de govern, gestió i direcció, segons consta en el web de l’entitat, i un cos tècnic amb Galí com a director. La comissió directiva està formada per dotze membres, sis dels quals els designa l’Ajuntament. Cristóbal Plaza n’és –o n’era– el president i Cristian Alcázar, un dels vocals. Tots dos són regidors del PSC i tots dos van ser detinguts en la mateixa operació del dia 10, tot i que la seva detenció no es va conèixer fins l’endemà. Galí, Plaza i Alcázar van quedar en llibertat amb càrrecs.
En el moment de la detenció, Plaza era regidor d’Esports i Alcázar, segon tinent d’alcaldia d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat. Alcázar havia estat regidor d’Esports entre el 2011 i el 2019, mentre que Plaza va precedir Galí en el càrrec entre el 2001 i el 2016. Alcázar, a més, és un valor emergent al PSC local, ja que el febrer passat va ser escollit primer secretari de la federació socialista després d’imposar-se en primàries a Fran Belver, el veterà primer tinent d’alcaldia i portaveu del grup municipal socialista.
La detenció de Plaza i Alcázar ha tingut una primera conseqüència: Plaza ha dimitit com a regidor d’Esports mentre dura la investigació. Ho va anunciar el dia 16 en un comunicat públic en què es declarava innocent de les acusacions. Alcázar va enviar un altre comunicat en què també manifestava la seva innocència. Tots dos han renunciat a la representació de l’Ajuntament en el Consell Esportiu per facilitar la investigació. Però les seves no han estat les úniques renúncies. El mateix dia 16, el socialista Jaume Graells, tinent d’alcaldia d’Educació, Esports i Joventut, anunciava també que dimitia d’aquest càrrec fins que s’aclareixin els fets i també de vicepresident de la comissió directiva del Consell Esportiu. I ho feia l’endemà d’explicar que havia estat ell qui havia denunciat a la policia les presumptes irregularitats en la gestió del Consell Esportiu que van acabar amb les detencions de Galí, Plaza i Alcázar.
Graells explica que el 4 de febrer havia comunicat les irregularitats en el Consell, però considera que no es va actuar amb fermesa ni amb voluntat d’esclarir els fets. “En tot aquest procés, m’he sentit profundament sol i amb molt poc suport institucional i del meu partit”, afirma, i defensa que el PSC “hauria d’escoltar el company que ha posat en coneixement de l’alcaldessa les presumptes irregularitats”. Unes irregularitats que, diu, es poden detectar revisant la documentació que Galí va enviar a l’auditor per encàrrec de la comissió directiva. Graells va enviar aquesta documentació a l’alcaldessa, Núria Marín, que l’ha remès al jutjat. Marín s’ha compromès a actuar amb transparència i a col·laborar amb la justícia. La solitud esgrimida per Graells s’ha accentuat quan el PSC ha assenyalat que apartarà els dos edils només si s’obre judici oral en virtut del seu codi ètic.