Política

Colau s’obre a planificar el futur juntament amb les ciutats de la segona corona

Entitats de Terrassa o Sabadell feia anys que demanaven aquest pas a Barcelona i a la Generalitat

No aclareix si es generaria un altre ens polític com ara l’AMB

El mes de gener passat, la posada en marxa, després interrompuda per la Covid-19, de la zona de baixes emissions a les rondes de Barcelona –que impedeix l’entrada dels cotxes més contaminants a la capital però que no preveu cap a on els expulsa–, el nou sistema tarifari pensat bàsicament per a la zona 1 i la proposta de la nova línia a l’aeroport van provocar que un grup d’alcaldes vallesans recordessin, de nou, que, tot i no tenir-hi ni veu ni vot, algunes de les decisions que es prenien a Barcelona els afectaven . De fet, la denúncia de falta d’articulació política de la regió metropolitana de Barcelona, un espai de 5,5 milions d’habitants definit ahir com “la ciutat real”, per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no és nova, i per això, l’any 2015, la plataforma Fem Vallès, en què hi ha des de patronals fins a entitats ambientalistes i la mateixa UAB, va plantejar unir les dues comarques del Vallès i crear un nou òrgan administratiu “per donar sortida als problemes conjunts d’aquest espai que no reben cap resposta”.

La demanda de resposta anava adreçada tant a l’Ajuntament de Barcelona com a la Generalitat i la feien també ajuntaments contraris a aquest nou òrgan, però que defensaven una coordinació en àmbits com ara les infraestructures o l’habitatge. Ahir va ser Colau qui va obrir-se a treballar conjuntament i va presentar Barcelona Demà, un procés obert per elaborar, en el termini de dos anys, un pla estratègic amb vista al 2030, el primer que la capital catalana no impulsa pensant només en els seus habitants.

“Els grans desafiaments que tenim fins al 2030 és impossible que Barcelona els pugui afrontar sola”, va admetre Colau, en la presentació de l’inici del procés de reflexió compartida per elaborar el Compromís Metropolità 2030, després de reunir-se amb els alcaldes de Terrassa, Sabadell, Granollers, Mataró, Mollet, martorell i Rubí.

En aquest procés, a més dels 36 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), per primera vegada poden participar-hi els restants 124 municipis de la regió metropolitana, que comprèn les comarques de Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme, el Garraf, l’Alt Penedès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental. Colau va subratllar que és “imprescindible, no només oportú, fer un pas endavant” i incorporar la reflexió per afrontar els reptes en desigualtat, habitatge, mobilitat, reindustrialització i contaminació a les grans ciutats de la segona corona metropolitana, “que s’han sentit tractades com a ciutats de segona” durant dècades. Durant la presentació, però, no es va aclarir si aquesta nova articulació de la regió metropolitana provocaria també la creació d’un organisme polític de gestió com ara l’AMB.

En la presentació, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, de Tot per Terrassa, va lamentar que la capital vallesana s’hagi sentit “sempre el pati del darrere de Barcelona”. “Ens sentim metropolitans, però no formem part dels espais on es prenen les decisions metropolitanes.” Per la seva banda, l’alcalde de Mataró, el socialista David Bote, va valorar l’oportunitat de fer entendre que “hi ha situacions que requereixen una mirada conjunta, que no entenen on acaba Mataró, Argentona o Barcelona”. L’alcalde de Granollers, el també socialista Josep Mayoral, va aprofitar per reclamar al conseller de Territori, Damià Calvet, que convoqui la comissió d’ordenació metropolitana, creada durant el mandat de Pasqual Maragall i “que no s’ha reunit mai”.

LES FRASES

Barcelona no pot afrontar sola els grans desafiaments que té fins al 2030
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona
Ens sentim metropolitans, però no formem part dels espais on es prenen les decisions
Jordi Ballart
Alcalde de Terrassa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Biden, un adeu que sacseja

Los Angeles

El sisè PIB per càpita més alt

Parets del Vallès
Francesc Juzgado i Mollá
Alcalde de Parets del Vallès (PSC)

“Parets del Vallès és el que és gràcies a la indústria que té”

Parets del Vallès
Jordi Seguer i Romero
Cap de l’oposició a Parets del Vallès (Ara Parets-ERC)

“L’alcalde no té lideratge ni un projecte de futur per a Parets”

Parets del Vallès
Estats Units

Trump carrega contra Biden i afirma que mai ha estat “apte” per al càrrec

Estats Units

Harris confirma que aspira a la Casa Blanca i agraeix el suport de Biden

Barcelona
Corea del sud

Interroguen la primera dama sud-coreana per rebre regals cars

Barcelona
Estats Units

Biden es retira de la cursa electoral i proposa Harris com a candidata demòcrata

Barcelona
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona