Podem no deslliga Felip VI i la corrupció de Joan Carles
La ministra Irene Montero veu “molt difícil” separar la monarquia dels “casos presumptes i contrastats”
Ofensiva legislativa d’ERC contra la inviolabilitat
L’abdicació de Joan Carles I precipitada el juny del 2014 pretenia edificar un tallafocs entre Felip VI i la vella Casa del Rei i, sis anys després, tant la monarquia com el PSOE i el PP confien que el rei es desmarqui encara més del rei emèrit. Però Unides Podem, soci de Pedro Sánchez, no deslliga el passat i el present monàrquics. Per la ministra d’Igualtat, Irene Montero, és “molt difícil” separar la institució de la monarquia dels “casos de corrupció, alguns presumptes i altres contrastats, de la família Borbó”.
Si bé als mentideros de la corte s’especula amb un desmarcatge de Felip VI del pare –fins i tot la seva exclusió de la família– en funció de l’horitzó judicial, Montero alerta de l’“enorme gravetat” dels negocis ocults de Joan Carles investigats pel Suprem i avisa que el govern “vetlla per la neteja i l’exemplaritat de les institucions”.
ERC, al seu torn, obre una ofensiva legislativa al Congrés –amb la firma de Gabriel Rufián– i al Senat –amb les firmes de Mirella Cortés i Laura Castel– per posar fi a la inviolabilitat del rei i a l’opacitat de la casa reial amb proposicions de llei i no de llei. “Mesures de mínims que ja s’haurien de complir en un estat democràtic, desgraciadament estem convençuts que tornaran a posar en evidència el règim del 78, que empara la impunitat i utilitza tots els instruments a l’abast per atacar l’independentisme”, sosté Rufián.
Viatge a la Polinèsia amb diner opac
Els escàndols que envolten Joan Carles I van sumar ahir un nou episodi amb un viatge de luxe a la Polinèsia francesa a principis del 2016 amb els diners opacs d’una societat instrumental controlada pel seu cosí Álvaro de Orleans. Segons publica El Confidencial, la societat és la Fundació Zagatka, utilitzada per Álvaro de Orleans per ocultar part de la seva fortuna a l’estranger. La clau de les diligències obertes per la fiscalia del cantó de Ginebra és que en aquest cas el rei emèrit hauria gaudit de diner de comptes opacs després d’abdicar i de perdre la inviolabilitat.