Política

Quaranta eurodiputats, per la llibertat dels Jordis

Dos vicepresidents de l’eurocambra s’afegeixen a la iniciativa signada pels eurodiputats i se sumen a una carta que insta l’Estat espanyol a “derogar o reformar” el delicte de sedició

Els vicepresidents del Parlament Europeu, Heidi Hautala i Dimitrios Papadimoulis, i les líders del grup Verd/ALE i l’Esquerra Unitària, Ska Kell i Manon Aubry, van reclamar ahir la llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. En un manifest conjunt amb una quarantena d’eurodiputats, aquestes personalitats rellevants de l’esquerra i l’ecologisme europeu van rebutjar la sentència “injusta” del Tribunal Suprem contra els activistes independentistes empresonats. “Crea un greu precedent per al dret de protesta”, alerten. Per revertir aquesta situació, el grup de representants europeus va instar ahir el govern de Pedro Sánchez a fer els passos necessaris per “derogar o reformar” el delicte de sedició. Així, proposen a l’executiu espanyol que promogui al Congrés la reforma del Codi Penal” perquè la interpretació que ha fet el Suprem del delicte de sedició és “contrària al principi de legalitat”.

Els eurodiputats també van mostrar ahir la seva preocupació pels presos durant la pandèmia del coronavirus. De fet, insten les autoritats de l’Estat a “accelerar” la implementació del “pla de desacceleració” de les institucions penitenciàries per “facilitar que tots els presos en règim de semillibertat puguin sortir de la presó” mentre duri la crisi de la Covid-19.

Igual que el manifest de finals de maig de diversos diputats de Podem i sobiranistes al Congrés dels Diputats, la declaració signada pels representants europeus es fa ressò de l’informe que Amnistia Internacional va enviar al Tribunal Constitucional i a les diferents parts sobre el cas de Cuixart i Sànchez, en el qual demana que les seves consideracions “siguin tingudes en compte” per a la resolució del recurs contra la sentència de l’1-O. “Cada cop hi ha més veus a Europa que reclamen el respecte pels drets humans a l’Estat espanyol”, van celebrar ahir des d’Òmnium.

Entre els signants hi ha els eurodiputats catalans de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí; l’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, i l’eurodiputat dels comuns, Ernest Urtasun. Els eurodiputats Izaskun Bilbao (PNB) i Pernando Barrena (Bildu) també han donat suport al manifest, igual que els eurodiputats d’Unides Podem, Manu Pineda i Idoia Vilanueva; l’eurodiputada d’Izquierda Unida, Sira Riego, i l’eurodiputat d’Anticapitalistes, Miguel Urbán.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia