Cuixart recorre contra la suspensió del seu tercer grau
El president d’Òmnium al·lega vulneració de drets i no es retractarà
Els comuns plantegen redefinir la sedició
La defensa de Jordi Cuixart ha presentat un recurs davant el jutjat de vigilància penitenciaria número 5 per intentar revocar la resolució adoptada per aquest mateix organisme el 28 de juliol passat, quan es va suspendre, de manera cautelar, el règim de tercer grau que tenia concedit el president d’Òmnium i quatre presos polítics més. En l’escrit –que formalment és una al·legació a la petició de la fiscalia–, els lletrats argumenten que s’han vulnerat “drets fonamentals” de Cuixart, començant pel fet que el ministeri públic està “reinterpretant” la normativa en matèria penitenciària per fer-la més restrictiva. Sobre això, posa com a exemple una cita que fa el fiscal sobre unes paraules que el dirigent d’Òmnium hauria dit durant una entrevista a TV3 i en un acte públic, en la línia del ja cèlebre Ho tornarem a fer, i que són interpretades com una voluntat potencial de reiteració delictiva. I, sobre això, la defensa exposa que “en el moment que es posa l’accent no en el que fa l’intern, sinó en el que diu, i pretén extreure de les seves tergiversades paraules un impediment perquè avanci en el seu itinerari penitenciari, s’està vulnerant el seu dret fonamental a la llibertat d’expressió”. Per reblar el clau, l’al·legació recalca que Cuixart no deixarà de parlar encara que això condicioni la seva situació a la presó i que, de fet, a hores d’ara no ha dit res diferent del que ja va exposar davant la sala del Suprem que el va jutjar, o en un llibre ja publicat, i que és una defensa dels drets de manifestació o mobilització pacífica.
A tot això, el mateix jutjat número 5 de Catalunya ha autoritzat un permís de sortida de tres dies a Joaquim Forn proposat per la junta de tractament del centre de Lledoners. La jutgessa considera que “hi ha prou garanties que l’exconseller d’Interior farà “un bon ús del permís”, però alhora assenyala que farà un “seguiment específic” del seu desenvolupament.
Reescriure la sedició
Per la seva banda, els comuns han fet pública una proposta, que ja han presentat al PSOE, per reformar el delicte de sedició del Codi Penal. Segons ha explicat el diputat de la formació al Congrés Jaume Asens, la proposta té com a finalitat vincular el delicte al fet que es produeixi una violència explícita, el que significa l’ús d’armes o altres instruments “aptes per posar en greu risc la vida de les persones o causar lesions greus”. Si bé la intenció inicial de l’executiu estatal era que aquesta reformulació es pogués aprovar quan acabi l’any, el mateix Asens va reconèixer ahir que aquest calendari es podria endarrerir fins passat el 2020.