Torra apressa Sánchez a reunir-se pels fons europeus
Li demana hora aquesta setmana per treballar-hi bilateralment, i li recorda l’acord amb ERC per gestionar-los
Els departaments reben els primers 1.118 milions i completen plans de contingència
“Ens pertoquen 31.000 milions dels fons europeus i volem seure i debatre per concretar com arriben; no volem anar a fer-nos més fotografies, volem treballar.” El president espanyol, Pedro Sánchez, no ha respost a la petició de reunió que dijous passat, la vigília de la conferència de presidents a la Rioja a què es va negar a assistir, li va fer el president Quim Torra, que ahir hi insistia amb aquestes paraules, i fins i tot li exigia que posi data aquesta mateixa setmana a una reunió que serveixi per repartir els fons europeus i avaluar les necessitats de finançament. “Parli menys de diàleg i practiqui’l més”, li etzibava Torra, que tornava a retreure la recentralització de competències amb la pandèmia, la requisa del superàvit municipal i el fet que encara no hagi relaxat, almenys fins a l’1%, el límit de dèficit del 2020. El cap de l’executiu fins i tot recordava a Sánchez que, en l’última pròrroga de l’estat d’alarma al juny, els socis de govern d’ERC es van abstenir, entre altres motius, pel compromís socialista de permetre a les comunitats la participació en la gestió dels 140.000 milions que vindran d’Europa. “Els diners europeus són de la gent, dels sectors afectats, i no han de ser utilitzats per als interessos polítics de ningú”, exigia Torra després que Sánchez anunciés divendres que se’n vol quedar ara tota la gestió. “No podem perdre més temps”, concloïa.
El president al·ludia fins i tot a un dels seus antecessors, José Montilla, per recordar que el govern fa anys que reclama una relació bilateral amb l’Estat per parlar de finançament, i reiterava que no s’anirà a cap més reunió si és purament “informativa” i no hi ha hagut una preparació i un mínim debat previ entre els equips. Ahir, en canvi, Cs va registrar una sol·licitud al Parlament perquè Torra comparegui davant la Diputació Permanent a donar explicacions per la gestió dels rebrots de la Covid-19 i la seva “absència injustificada” en la conferència de presidents. “Si és només per emblanquir la monarquia, que no ens hi esperin”, afermava ahir Torra.
Entretant, el govern fa via i ahir va aprovar transferir als departaments un total de 1.118,5 milions de l’ampliació del pressupost aprovada al juliol amb una primera remesa del fons Covid estatal, a fi de “reposar” els recursos que han hagut d’avançar els últims mesos. Bona part, 846,8 milions, aniran a Salut per cobrir les despeses del CatSalut i l’ICS; 115 seran per a Treball, Afers Socials i Famílies per finançar un pla de contingència en residències i centres d’atenció diürna per fer front sobretot al risc de rebrots, i Educació rebrà 100 milions per a actuacions urgents de cara a l’inici de curs. Territori tindrà 50 milions més per compensar la baixada d’ingressos del Consorci del Transport Metropolità.
Misteri per les eleccions
En l’últim consell executiu abans de vacances –tot i que es continuarà reunint cada dia una comissió de seguiment de la crisi presidida per Torra–, es va informar que tots els departaments ja tenen redactats, com va demanar, els seus plans de contingència per fer front a un possible repunt de la pandèmia, que en els propers dies aniran rebent el vistiplau del Procicat. Torra reflexionava que, encarrilats els acords socials i els de la comissió de reactivació, a més dels treballs de l’Estratègia 2022, ja “s’ha posat fil a l’agulla a tot el que calia reactivar abans d’iniciar el curs al setembre”, la seva principal condició fins ara per posar data a les eleccions. Ahir, però, s’hi va resistir de nou, i hi afegia dos objectius més, no sense un cert misteri, que vol complir abans: millorar la situació sanitària i “preservar la dignitat de la presidència”. El 17 de setembre el Suprem celebrarà la vista del recurs presentat a la seva inhabilitació.
Suport a personar-se en el cas 3%
El president va fer costat ahir a la petició dels socis d’ERC i va assegurar que ell mateix ha demanat un informe als serveis jurídics per avaluar si s’ha produït algun perjudici a la Generalitat per l’anomenat “cas 3%” de finançament irregular de CDC, un cop s’ha completat la instrucció i anirà a judici. “Per descomptat que el govern es personarà com a acusació particular si hi ha indicis”, va tancar Torra. El portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, s’havia queixat la vigília que el vicepresident Pere Aragonès feia “cert partidisme d’oportunitat” amb la petició, i en tot cas trobava “surrealista” que els imputin fets de quan el partit no existia.
Preparen el recurs al TC per l’IMV de l’Estat
El govern ha demanat al Consell de Garanties un dictamen previ a la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat contra l’ingrés mínim vital estatal, que creu que envaeix algunes competències pròpies.
El govern regula el teletreball dels seus funcionaris
El govern va aprovar el decret que regula el teletreball per a 40.000 membres del personal de la Generalitat, amb un màxim de dues jornades setmanals. Serà d’adhesió voluntària i avaluació periòdica.
Més protecció digital per als alts càrrecs del govern
El govern va aprovar ahir un programa de reforç de la seguretat digital dels càrrecs de la Generalitat per garantir la confidencialitat en cas de ciberatacs. Començarà pel president, consellers i secretaris.
Multes de fins a 600.000 euros per la Covid-19
El govern ha fixat multes de 60.001 a 600.000 euros per castigar la celebració d’activitats expressament prohibides pel risc de Covid-19, i de 3.001 a 60.000 euros per incompliment d’aforaments i horaris.
El president defensa l’acord de la llei de lloguers
Torra va dir ahir que treballarà perquè l’acord de quatre grups pel text de la llei que regularà el lloguer presentat al Parlament “sigui el resultat final i tiri endavant”. JxCat, però, hi manté esmenes presentades. Demà el president es reuneix amb el sindicat de llogaters.