Política

Aragonès reclama que es convoquin eleccions des de Catalunya, no des del Suprem

El coordinador nacional d’ERC demana als “republicans asimptomàtics” del govern espanyol que “es facin notar”

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, ha reclamat aquest diumenge que siguin les institucions i la ciutadania de Catalunya les que convoquin els pròxims comicis autonòmics i no el Tribunal Suprem en el cas que decideixi inhabilitar el president Quim Torra per desobediència.

Ho ha recalcat als mitjans durant una trobada sobre la monarquia i el delicte d’injúries, en què ha participat al costat de la líder d’Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez, la portaveu nacional del BNG, Ana Pontón, i la regidora de Més per Mallorca a Palma, Neus Truyol.

“La posició d’ERC és clara i hem defensat reiteradament la necessitat que sigui la ciutadania de Catalunya i les institucions catalanes que decideixin el calendari electoral, no el Tribunal Suprem tenint aquesta amenaça d’inhabilitació”, ha ressaltat.

Aragonès ha advocat així per que Torra convoqui els comicis al Parlament abans que el Suprem resolgui el recurs que va presentar per la condemna d’un any i mig d’inhabilitació per desobeir l’ordre de la Junta Electoral Central de retirar els llaços grocs dels edificis públics en període electoral, el que està previst per al 17 de setembre.

No obstant, ha recordat que la potestat és de Torra i ha asseverat que ERC “està preparada per a qualsevol escenari”.

De fet, si es convoquessin els comicis abans que acabi el mandat -al qual encara li queda un any i quatre mesos- Torra podria anticipar-se a la seva possible inhabilitació, però encara no ha fet el pas ja que, segons fonts properes, ho farà quan es constati que la pandèmia de coronavirus torna a estar controlada després dels rebrots registrats en diversos punts de Catalunya.

Una de les dates que s’estudiava era el 4 d’octubre, però va acabar sent descartada després que aquest dilluns no signés el decret de convocatòria necessari per fixar les eleccions en aquella jornada.

D’altra banda el coordinador nacional d’ERC ha exigit al PSOE i Podem que “es posin les piles” en relació al cas del rei emèrit Joan Carles I. En aquest sentit, ha afirmat que si ara “hi ha republicans asimptomàtics al govern de l’Estat, s’ha de notar”.

Aragonès ha remarcat així que s’ha de posar sobre la taula “l’agenda republicana, la despenalització de les injúries a la Corona” i, al mateix temps, “s’ha d’obrir un debat sobre el dret a l’autodeterminació”.

ERC, BNG, Adelante i Més exigeixen “valentia”

El coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, la portaveu de BNG, Ana Pontón, la líder d’Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez, i la regidora de Més per Mallorca, Neus Truyol, han exigit al govern espanyol més “valentia” i “contundència” davant de la monarquia i la despenalització del delicte d’injúries.

Ho han fet durant una reunió telemàtica després que la Fiscalia de l’Audiència Nacional hagi decidit arxivar les diligències que va obrir als tres primers per un suposat delicte d’injúries a la Corona arran d’unes expressions que van pronunciar contra el rei i la monarquia.

Durant la trobada, Aragonès ha exigit a l’executiu de Pedro Sánchez que “no miri cap a un altre costat” davant la “corrupció” de la monarquia ni centri responsabilitats únicament en el rei emèrit: “En cap cas es pot mirar només a la persona de Joan Carles de Borbó perquè si tots aquests fets s’han comès és perquè hi ha una institució monàrquica per poder cometre aquests suposats delictes”.

“Felip VI és clarament un rei que ha estat beneficiari de tot la cuirassa que ha permès que Joan Carles de Borbó hagi dut a terme els presumptes negocis tèrbols en què està implicat”, ha denunciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia