Validen i suspenen el tercer grau dels presos de Lledoners
La jutgessa qualifica d’“esbiaixats” els arguments de la fiscalia, però atura la semillibertat fins que el Suprem es pronunciï
La jutgessa de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya va avalar ahir el tercer grau dels set presos polítics que són a Lledoners, concedit per la junta de tractament del penal, però alhora en manté la suspensió, que va dictar el 28 juliol, a petició de la fiscalia en acceptar “estendre” la llei i no aplicar el canvi de classificació fins que es pronunciï el tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem.
La jutgessa no els ha negat cap sortida en segon grau (tenen 36 dies a l’any), però la suspensió de la semillibertat implica un greuge per als presos de Lledoners, ja que el jutge de vigilància penitenciària número 1 de Catalunya sí que es va negar a suspendre el tercer grau, validat pels penals de Wad-Ras i Puig de les Basses, a l’expresidenta Carme Forcadell i a l’exconsellera Dolors Bassa, en considerar que fer-ho aniria en contra del principi de legalitat, ja que la disposició 5a de la llei orgànica del poder judicial fixa que es pot suspendre el canvi de classificació quan es fa el recurs en segona instància (al Suprem), no ara.
La fiscalia ha de presentar ara recurs contra el tercer grau dels polítics al Suprem, i la sala que presidia Manuel Marchena ha de valorar si els el concedeix o no. El Suprem haurà d’expressar obertament per què els el denega, com ara que han d’haver complert la meitat de la pena, com exigia la fiscalia, però l’alt tribunal no ho va voler recollir en sentència. Els polítics tenen coll avall que els el denegarà després de la recent resolució del Suprem, amb el cas del 100.2 de Forcadell, en què Marchena critica durament Justícia i els jutges de vigilància penitenciària i els de l’Audiència de Barcelona per haver-los concedit permisos tan aviat davant les elevades penes. El Suprem comparteix amb la fiscalia que han de fer un tractament específic per la pena de sedició, inexistent als penals catalans i espanyols.
Tot i la suspensió de la semillibertat, la magistrada Maria Jesús Arnau no s’arronsa en considerar-la adient per als set presos de Lledoners. En les resolucions, la jutgessa sosté que la fiscalia “reitera” arguments, alguns dels quals qualifica d’“esbiaixats, incomplets i tendenciosos”.
“Càstig exemplar”
La magistrada també considera que “es desprèn que la fiscalia vol un càstig exemplar en aquests penats”. En la resolució de l’exvicepresident Oriol Junqueras, insisteix: “El pensament polític de l’intern no és punible, ni la causa de la seva condemna.” Hi afegeix que la majoria han assumit els fets, i que no se’ls pot obligar a deixar d’expressar-se. També recull el parer de l’Audiència de Barcelona del juliol, que, tot i tenir un vot en contra, aprova permisos per a Junqueras i Jordi Sànchez, i raona que no és correcte que se’ls vulgui imposar un “tipus de curs juridicoconstitucional perquè assumeixin la tesi de la sentència”.