Política

Macron i Merkel exhibeixen la unitat franco-alemanya

El president francès i la cancellera alemanya aposten per la coordinació europea davant la Covid-19

Tots dos líders alerten del risc que a Bielorússia hi hagi una rèplica del conflicte a Ucraïna

El president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van presumir ahir de la bona salut de l’eix franco-alemany durant la trobada al Fort de Brégançon, al sud-est de França. Era la primera visita de la cancellera a la residència d’estiu de la presidència francesa, on no havia estat cap dirigent alemany des del 1995. Tot un símbol de la bona sintonia que el binomi París-Berlín vol mostrar abans d’un nou curs polític que es preveu molt delicat a Europa, tant pels rebrots de la Covid-19 com per un panorama internacional marcat per dossiers sensibles, com ara l’explosió al Líban, Bielorússia o les tensions al Mediterrani.

“En totes les qüestions hem d’aconseguir adoptar un full de ruta comú, de la mateixa manera que vam saber fer amb els assumptes econòmics relacionats amb la crisi de la Covid-19”, va assegurar el president francès després de més de dues hores de reunió a la tarda. Després de dos anys de discrepàncies constants, Macron i Merkel semblen viure una nova lluna de mel. La simbolitza el fons de reconstrucció europeu, amb què Alemanya va acceptar la tesi francesa d’un endeutament europeu comú.

Macron i Merkel aposten, ara, perquè la coordinació europea predomini en la gestió dels nous brots del coronavirus, en lloc del desgavell amb què cada govern va afrontar l’esclat de la crisi sanitària al març. “No podem tornar a confinar tot un país”, va afirmar la cancellera, que va aconsellar que els nous brots siguin tractats a través de restriccions a escala local o regional. Una posició compartida per Macron. A més, Merkel va defensar que “cal evitar a qualsevol preu un tancament de les fronteres” europees. I Macron va dir que “hi ha perspectives raonables” que es trobi una vacuna “en els pròxims mesos”.

Tanmateix, la nova sintonia no ha impedit que aflorin diferències entre Berlín i París en afers com ara les tensions al Mediterrani oriental. “Podem donar suport als socis europeus, podem enviar vaixells [com ha fet França], però nosaltres [Alemanya] apostem perquè es reprengui el diàleg entre Grècia i Turquia”, va matisar Merkel sobre les discrepàncies a l’hora de mostrar-se ferms davant de les ambicions d’Erdogan.

Pel que fa a la situació a Bielorússia, Macron va defensar que s’estableixi “un diàleg entre les autoritats, l’oposició i la societat civil”, que podria tenir la intermediació de dirigents europeus, però també russos. “Creiem que la relació entre la UE i Rússia està en joc en aquest dossier. No volem que es produeixi una rèplica del que va passar a Ucraïna”, va afegir el dirigent centrista. París i Berlín no volen repetir els errors del passat.

LES FRASES

No volem que es produeixi [a Bielorússia] una rèplica del que va passar a Ucraïna
Emmanuel Macron
president de frança
Cal evitar a qualsevol preu un tancament de les fronteres
ç
Angela Merkel
cancellera alemanya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia