La consulta més metropolitana
La quarta onada de referèndums sobre la independència aplega avui 46 localitats i fins a mig milió d'electors El Baix Llobregat concentra la meitat del cens
13-D, 28-F, 25-A i, avui, 20-J. Són les dates de les quatre onades de consultes plurimunicipals sobre la independència de Catalunya, nascudes el setembre de l'any passat a Arenys de Munt i que avui s'estenen per 46 municipis del país. En xifres absolutes, el procés ha convocat a les urnes prop de 3 milions de persones de més de 500 pobles i ciutats, dels quals mig milió han dit sí a separar-se d'Espanya.
La quarta tanda posa l'accent a l'entorn de la capital. “Es trenca el tòpic interessat que al cinturó de Barcelona no hi penetra el debat de l'independentisme”, va argumentar un dels membres de la Coordinadora Nacional organitzadora de les consultes, Uriel Bertran. No en va, la central de dades s'instal·larà a Sant Feliu de Llobregat. El Baix Llobregat concentra la meitat dels electors, però la iniciativa arriba avui fins a 24 comarques. Mataró, que ha superat el 17% de vot anticipat, és la ciutat més poblada del 20-J i una de les tres capitals que exerciran simbòlicament el dret a decidir, juntament amb Sant Feliu i Falset.
L'experiència d'anteriors edicions ha permès augmentar la recollida prèvia de vots, assolint el 7% de mitjana, amb Vallromanes com a punta de llança (24%). Es dóna la circumstància que en aquesta localitat del Vallès Oriental, tres exalcaldes conformen la junta electoral que vetllarà per la transparència de la jornada electoral.
D'altra banda, la Ribera d'Ebre irromp en l'escena amb tres municipis i només queda la Terra Alta, la Vall d'Aran i el Barcelonès per sumar-se a la iniciativa. L'organització descarta una cinquena tongada abans de l'11 d'abril de l'any que ve, quan Barcelona està cridada a les urnes. L'objectiu és aglutinar el màxim de municipis en aquella data com a traca final. Entremig es preveu que alguns municipis esparsos convoquin la ciutadania coincidint amb festes majors i altres esdeveniments locals. És el cas dels Alamús, que farà la consulta el dia 27 d'aquest mes, o de Puigcerdà, el 18 de juliol. També s'espera que Tarragona, Terrassa i Rubí vagin pel seu compte, com ho va fer Sabadell.
La Coordinadora continuarà activa, no solament preparant la tongada de l'any que ve, sinó també implicant-se en la tradicional manifestació que diverses entitats convoquen per la Diada Nacional. De fet, l'endemà de l'11 de Setembre se celebrarà el primer Aplec per la Independència a Arenys de Munt, epicentre de les consultes, una trobada que vol reunir representants de les entitats sobiranistes i tots els municipis participants. La festa, que commemorarà el primer aniversari de la consulta primigènia, es coronarà amb la inauguració d'un monument a la independència.
Passat l'estiu s'espera que es puguin començar a recollir les signatures perquè el Parlament debati una iniciativa popular per convocar un referèndum nacional promoguda per Uriel Bertran i el notari Alfons López Tena. L'antic vocal del Consell General del Poder Judicial organitza avui la consulta a Mataró, després d'haver conreat percentatges elevats de participació a Osona i a Olot. Avui més que mai, el grau de mobilització és un dels reptes més ambiciosos de la jornada, sobretot per la concepció arrelada que sociològicament l'àrea de Barcelona és poc procliu al sobiranisme.
De moment, la mitjana de participació del conjunt de municipis que s'han adherit a la iniciativa supera el 20% d'un cens que inclou els majors de 16 anys i els ciutadans d'origen estranger, fet que rebaixa dos punts i mig la mitjana per les dificultats de mobilització d'aquests dos segments de la societat. Les urnes tancaran a les vuit del vespre.