Hongria tanca les fronteres amb l’excusa del virus
Malgrat ser un dels països amb menys incidència de la pandèmia de la UE, el govern d’Orbán afirma que “el risc” són els estrangers
Brussel·les li reclama que no discrimini ciutadans europeus
Hongria va tancar, ahir, totes les seves fronteres amb la intenció segons el seu govern d’evitar la importació de casos de coronavirus. La dràstica mesura és l’única d’aquestes característiques presa per un estat de la Unió Europea i ja ha generat una cascada de reaccions de preocupació a les institucions de govern europees.
El decret que aïlla Hongria de l’exterior va entrar en vigor dimarts a la mitjanit i no té termini de finalització. Permet algunes excepcions: les caravanes militars, els viatges diplomàtics, l’entrada als qui treballen al país o bé volen passar la frontera per assistir a esdeveniments religiosos, esportius i culturals “d’importància”. Els hongaresos que tornen de l’estranger hauran de presentar dues proves negatives fetes les 48 hores anteriors o fer una quarantena de dues setmanes. La mesura no implica restriccions de moviment internes.
Queden fora de la prohibició els ciutadans txecs, eslovacs i polonesos que tinguin reservat un allotjament i presentin un test negatiu de coronavirus. Fins ara, la incidència de la Covid-19 al país ha estat força baixa. Així, des de març, aquest país de 9,7 milions d’habitants solament ha registrat 6.257 contagis, incloses 616 morts, el que el situa com un dels països menys afectats per la pandèmia de tot Europa. Malgrat això, el ministre de Governació hongarès, Gergely Gulyás, no es va estar d’assegurar que “el perill més gran és la importació [del virus]. Amb el tancament de fronteres i el compliment de les normes sanitàries podrà ser controlat”.
La mesura entra en vigor un dia després que Budapest anunciés la pròrroga de “l’estat de crisi per migració massiva” –tot i registrar una xifra insignificant de demandants d’asil– i diferents observadors creuen que té més a veure amb “els objectius polítics i econòmics que amb la lluita contra el virus”, segons Zsombor Kunetz, metge i expert sanitari a un diari local. El principal risc víric és ara en l’aparició de brots en centres sanitaris.
La Comissió Europea va dir ahir al govern de l’ultranacionalista de Viktor Orbán que “qualsevol mesura que no compleixi amb els principis fonamentals de dret de la UE hauria de ser retirada immediatament, evidentment”, segons el comissari de Justícia, que va reclamar alhora “la integritat de l’espai Schengen”.