Política

Macron avala el govern del Líban amb condicions

El president francès amenaça l’executiu corromput amb sancions i el bloqueig del rescat internacional si no fa reformes abans de tres mesos

Manifestants rebutgen un nou lideratge de l’elit

La figura d’Emmanuel Macron es fa gran en un Líban mancat de lideratges. El president francès ha visitat Beirut per segona vegada des de l’explosió del port i ha fet esforços perquè es percebi que les esperances libaneses d’un futur millor tinguin relació amb el seu guiatge extern. En una visita carregada de simbolisme, Macron ha fet coincidir el seu temps al Líban amb el dia d’ahir, en què aquest país mediterrani arribava als 100 anys de la seva fundació, sota domini francès.

El Parlament libanès havia designat la vigília com a nou primer ministre Mustapha Adib –fins ara ambaixador del Líban a Berlín– després que la crisi derivada de l’explosió del port tombés l’executiu anterior. Adib havia estat proposat pels principals líders polítics de la confessió musulmana sunnita, que en el sistema sectari libanès té ascendència sobre el càrrec de primer ministre.

Els grans grups parlamentaris, com ara Hezbol·là, Amal o el Moviment Patriòtic Lliure del president Michel Aoun, van donar suport al candidat, que ha assegurat que formarà govern tan aviat com pugui. En ocasions anteriors, aquest procés ha requerit mesos d’espera. El nomenament d’Adib va arribar de manera oportuna, a la vegada que ho va fer el president Macron, que lidera part de la resposta que la comunitat internacional vol negociar amb el Líban si els seus dirigents compleixen la condició d’aplicar reformes polítiques i estructurals.

El govern de Hassan Diab, l’anterior primer ministre i ara en funcions, no ha pogut impulsar millores per les diferències entre els líders polítics de cada confessió. Ells són els que prenen les decisions des de fora de les institucions i aquest fet fa improbable que l’executiu d’Adib pugui córrer una millor sort. Si aquest fos el cas, no està clar quina seria la reacció dels donants internacionals: Macron ha advertit que si abans de tres mesos no hi ha canvis reals, ell mateix aturarà el rescat extern i aplicarà sancions contra els dirigents del país, tot i que també ha assegurat que seria “absurd” enfrontar-s’hi.

Com Diab, Adib és un acadèmic poc conegut que arriba al poder triat pel grapat de líders als quals els manifestants demanen que facin un pas al costat. La policia va emprar ahir a la nit granades de gas proveïdes per França per dissuadir els manifestants que envoltaven l’ambaixada francesa, on Macron es reunia amb els líders sectaris del Líban, als quals molts consideren una “màfia”. Alguns opositors creuen que el procés per formar nou govern és una estratègia per desviar l’atenció davant la manca d’explicacions per l’explosió del port.

Més que un president estranger

La visita de Macron al Líban té per objectiu guanyar la simpatia dels libanesos. La nit de dilluns va reunir-se amb Fairouz, una cantant i un símbol de la música libanesa que ha estat la banda sonora del país durant temps de pau i de conflicte. L’artista, de 85 anys, transcendeix divisions confessionals i havia arribat a fer un concert durant la guerra civil al damunt d’un escenari que travessava la línia de front de l’aleshores dividida Beirut. El president francès va apropar-se ahir a Biblos, un municipi històric de majoria cristiana, on va plantar un cedre, l’arbre que decora el centre de la bandera libanesa, en demostració de “la seva confiança en el futur del país”. Avions de l’exèrcit francès van sobrevolar el cel de Beirut a poca altura, fent piruetes i deixant un rastre amb els colors libanesos, en un espectacle que alguns van veure inapropiat per l’ensurt que provocava a uns ciutadans traumatitzats per l’explosió al port.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.