Política

Trump anuncia un acord de Sèrbia i Kosova per normalitzar les seves relacions econòmiques

El president nord-americà s’atribueix l’èxit de les converses com una victòria diplomàtica de la seva administració

Kosova i Israel es reconeixen mútuament i Belgrad traslladarà la seva ambaixada a Jerusalem l’any que ve

El president dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Donald Trump, ha anunciat aquest divendres un acord entre Sèrbia i Kosova per normalitzar les seves relacions econòmiques.

“Avui tinc el plaer d’anunciar un altre acord històric. Sèrbia i Kosova s’han compromès a la normalització econòmica”, ha anunciat Trump en una cerimònia al Despatx Oval de la Casa Blanca, a la qual han assistit el president serbi, Aleksandar Vuvic, i el primer ministre kosovar, Avdullah Hoti, cadascun a un costat del mandatari nord-americà. Tots dos han signat avui el pacte després de dos dies de converses a Washington.

Trump ha reivindicat aquest acord com una nova victòria diplomàtica nord-americana a dos mesos de les eleccions presidencials.

“Després d’una tràgica i violenta història i anys de negociacions fallides, la meva administració ha proposat una nova forma de bastir ponts. En enfocar-nos en la creació d’ocupació i de creixement econòmic. Els dos països han assolit un gran avenç”, ha afirmat. Segons Trump, que s’ha atribuït l’èxit de l’acord, ha dit que “han calgut dècades per aconseguir-lo perquè ningú ho havia intentat abans”.

L’apropament entre Belgrad i Pristina teixit per Washington deixa en un segon pla els esforços de mediació de Brussel·les i, en especial, del Servei d’Acció Exterior dirigit per Josep Borrell.

Està previst que el pròxim dilluns els líders de Sèrbia i Kosovo celebrin una altra reunió, aquest cop per continuar el diàleg sota el paraigua de la Unió Europea.

L’entesa entre els dos països balcànics apadrinat per Washington ha desembocat en dos altres acords: un perquè Belgrad traslladi la seva ambaixada a Jerusalem al juliol de l’any que ve i un altre per al reconeixement mutu de Kosova i Israel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.