Clam unitari per reclamar un pla de xoc per reindustrialitzar el Penedès i un nou model econòmic
Més de mig miler de persones assisteixen a la concentració convocada per UGT i CCOO a Santa Margarida i els Monjos
Més de mig miler de persones, entre treballadors, sindicats, entitats i partits polítics s’han concentrat a Santa Margarida i els Monjos per reclamar un pla de xoc per reindustrialitzar el Penedès i un nou model econòmic. Convocat per CCOO i UGT, s’ha volgut visualitzar la problemàtica que es viu amb l’anunci de tancaments d’empreses com Sant-Gobain o Robert Bosch i ser un clam d’unitat per buscar alternatives davant les “amenaces” de les multinacionals. “No volem tapar forats per mantenir llocs de treball; volem desenvolupar alternatives de futur”, ha subratllat el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco. Els sindicats celebren que la setmana vinent es reactivi la Taula per la reindustrialització de l’Alt Penedès.
Amb el lema, ’Volem un futur al Penedès. Amb treball digne, amb indústria, amb una economia productiva i sostenible’, més de mig miler de persones s’han concentrat als terrenys de davant de la Sala Alguer a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès) en un acte convocat per UGT i CCOO i obert a tota la ciutadania. Entre els assistents hi havia treballadors, representants sindicals i d’entitats i partits polítics. També hi havia regidors i representants dels Consells Comarcals del Penedès. Durant l’acte s’ha volgut donar una imatge d’unitat i de preocupació pels darrers anuncis de tancaments de multinacionals de la zona alhora que s’han reclamat alternatives i solucions de futur.
El secretari d’UGT a Catalunya, Camil Ros, ha subratllat la importància de “defensar la indústria” al Penedès i a la resta de Catalunya en un moment en què les multinacionals han “aprofitat” el context de covid-19 per acomiadar treballadors i tancar empreses. Per Ros, els ERO i la destrucció de llocs de treball són fruit de les reformes laborals que ho permeten i per això ha demanat la seva derogació. També ha enviat un missatge a les multinacionals: “No us n’anireu de rosetes ni gratis”. I ha afegit que mentre les empreses que durant anys han rebut ajuts públics i han aconseguit beneficis fent ús d’infraestructures públiques, cal que hi hagi un “retorn social” i plans industrials que acompanyin els ERO.
En aquest sentit també s’han mostrat totalment contrari a futures “especulacions de terrenys ben situats” tot dient que “si una indústria tanca, n’ha de tornar una altra” perquè el que no pot passar, ha dit, és “convertir el país en magatzems de logística”. Es per això que Ros ha demanat als polítics que aprofitin les properes eleccions a Catalunya per situar al centre del debat el futur industrial de Catalunya. I ha lamentat que mentre altres països invertien en empreses, a Catalunya no hi ha hagut polítiques industrials.
Es reactiva la Taula de Reindustrialització de l’Alt Penedès
Durant l’acte, també han anunciat que la setmana vinent es reactivarà la Taula de Reindustrialització de l’Alt Penedès, en el que serà la segona reunió de treball. Tant UGT com CCOO ho han celebrat per avançar en aquest nou model de reindustrialització amb el màxim de “consensos”. Per la seva banda, el secretari general a Catalunya de CCOO, Javier Pacheco, ha destacat que el tancament d’empreses al Penedès demostra que la crisi econòmica i social “no té només cara metropolitana” sinó que afecta el conjunt del territori català. És per això que ha reclamat a les administracions, a la classe política i als treballadors anar plegats per “construir” noves línies estratègiques per un nou model econòmic i social per Catalunya.
“Tenim palanques per fer-ho”, ha dit. I ha citat la taula de reindustrialització de l’Alt Penedès i també els 140.000 MEUR de fons europeus que es mobilitzaran per pal·liar els efectes de la covid-19 a l’estat espanyol. Des del sindicat, creuen que cal treballar perquè aquests recursos es destinin en tres línies d’acció principals: la transformació digital, el canvi climàtic i la protecció social amb un reforç del sistema sanitari per poder afrontar pandèmies com les actuals.
Durant els parlaments, també han dit unes paraules de suport als treballadors l’alcaldessa de Santa Margarida i dels Monjos, Immaculada Ferret, i el president del Consell Comarcal del Baix Penedès i alcalde de l’Arboç, Joan Sans. I entre els representants polítics, hi havia la presidenta de Catalunya en Comú-Podem, Jéssica Albiach, que ha volgut donar suport als treballadors del Penedès. “Ens preocupa que el Govern està en funcions però la crisi no ho estan”, ha dit. I ha demanat als partits independentistes que no plantegin les properes eleccions com a una “confrontació” amb l’Estat i un plebiscit sinó que apostin per una “planificació i cooperació” entre les administracions per “no perdre el teixit industrial imprescindible pel país”.
El “limbo” que pateixen els treballadors d’Alfisa
També han parlat els representants de comitè de Saint Gobain i de Robert Bosch així com d’Alfisa. El president del comitè d’aquesta última empresa, Ángel Arana, ha denunciat el “limbo” i la situació dramàtica en què es troben els 95 treballadors d’aquesta empresa que fabrica peces d’automòbil. Des de fa un mes i mig que no cobren cap nòmina però l’empresa no ha presentat cap ERO ni tampoc els ha acomiadat per poder-se’n anar a l’atur. Denuncien que no poden treballar perquè la planta no té electricitat ni aigua i que porten mesos demanant que presentin amb urgència un concurs de creditors voluntari mentre que el propietari diu que “no és el moment”. Es temen que es quedin mesos sense cap ingrés mentre es busca una solució. “I ningú dona la cara”, conclou.
La pandèmia ha obligat a reformular l’acte per complir amb les mesures de prevenció. Inicialment s’havia plantejat fer una manifestació però fa uns dies es va anunciar una concentració com a alternativa.