La fiscalia demana tres anys de presó per dos regidors socialistes de Pineda per coaccionar hotelers l’octubre del 2017
El ministeri públic també acusa el cap de la policia local
La Fiscalia de Delictes d’Odi ha demanat tres anys de presó per a un tinent d’alcaldia i una extinent d’alcaldia socialistes de Pineda de Mar i el cap de la policia local per suposadament haver coaccionat un hoteler de la població perquè expulsés del seu establiment policies nacionals antiavalots allotjats durant el setembre i octubre del 2017. Els acusats són l’exprimera tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica, Carme Aragonés; l’exsegon tinent d’alcalde d’urbanisme i ara tercer tinent, Jordi Masnou i el cap de la policia local, C.S.M.. El ministeri públic els acusa de coaccions amb l’agreujant de prevaliment de càrrec públic, i els demana tres anys de presó i d’inhabilitació per a càrrec públic.
Segons el fiscal Miguel Ángel Aguilar, els 500 policies allotjats al Checkin Pineda i al Checkin Mont Palau, de la cadena ChH, tenien contractada l’estada des de finals de setembre fins almenys el 5 d’octubre. El vespre del 2 d’octubre va tenir lloc una manifestació d’unes 800 persones davant dels hotels per condemnar l’actuació policial de l’1-O. Atesa la situació de tensió que es va viure, cap a les 21 hores, la primera i el segon tinents d’alcalde i el cap de la policia local, de paisà però que es va identificar, van anar al Checkin Mont Palau “sense cita programada i fora de l’agenda oficial”, per, “de comú acord, amb el ferm propòsit de comminar la direcció de la cadena hotelera, prevalent-se de l’autoritat que representaven, aconseguir l’expulsió” dels agents. També hi va acudir la diputada i regidora d’ERC a l’oposició, Montserrat Palacín, a qui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va arxivar el procediment.
Així, “amb suport intimidatori”, van demanar parlar amb el director de l’hotel i el van “comminar” a “desallotjar” els policies. El director va trucar el gerent de la cadena i la tinenta d’alcalde li va reiterar, per telèfon, la petició. El gerent s’hi va negar al·legant que els agents no havien causat cap problema i aleshores Aragonès va passar el telèfon a Masnou que, com a responsable d’urbanisme, va “advertir expressament, amb to exigent, desafiant i atemoridor” el gerent per fer fora “aquells clients sí o sí”. El fiscal assegura que el regidor va cridar al gerent dient-li que allà manava ell i “si ell deia blanc, és blanc”. Com que el gerent mantenia la negativa, el regidor “va advertir de forma desafiant” que “si no feia fora els policies li tancaria l’hotel el dia següent i estaria tancat cinc anys”.
El gerent li va respondre al regidor que no podia fer això i que abans havia de parlar amb un comissari de policia de Madrid. Masnou li hauria respost que a ell li era “igual” amb qui parlés, ja que era el tinent d’alcalde qui “manava” i que “faria tot el que hagués de fer per tancar els hotels”.
La comitiva municipal va marxar de l’hotel i el gerent de la cadena, amb el “temor a les advertències rebudes” i que fossin veritat, va redactar una carta on deia que “degut a una reunió mantinguda amb responsables de l’Ajuntament de Pineda” es veien “obligats” i “sota amenaça de tancar els hotels durant cinc anys”, a desallotjar el contingent policial el 3 d’octubre a les 4 de la tarda. La carta la va enviar al director dels dos hotels, que ho va comunicar verbalment i per escrit als responsables policials allotjats a l’hotel Mont Palau. El director va enviar la mateixa carta al recepcionista de l’altre hotel, el Checkin Pineda, que també ho va comunicar a l’inspector de policia a càrrec del contingent d’aquell establiment.
Poc després, aquella mateixa matinada, Aragonès va explicar en directe a La Sexta TV i des de l’exterior de l’hotel on hi havia els manifestants que els policies marxarien l’endemà després que el consistori ho negociés i acordés amb el propietari de l’establiment. “Hem demanat que havien de marxar perquè els ànims estan irritats i no hi ha motiu perquè estiguin aquí, no està passant res ni molt menys”, va relatar. Aragonès va dir que havia estat una “petició” del govern municipal i que s’havia arribat a un “acord” després de “negociar”. “No hem necessitat cap mesura de força, pensem que el diàleg és el millor i així hem arribat a un acord”, va dir, afegint que no havien amenaçat ni pressionat l’hotel. “Ho hem vingut a demanar sisplau, que això no es podia sostenir i que estàvem posant el municipi i els carrers en risc, i que no val la pena”, va concloure. Si els hotels no haguessin accedit a fer fora els policies, Aragonès va dir que el consistori hauria mirat què fer amb els advocats i tècnics de l’Ajuntament.
La cadena hotelera no ha presentat acusació ni reclama cap indemnització. La fiscalia ha retirat l’acusació contra la regidora de Comunicació, Sílvia Biosca, acusada inicialment de falsedat documental per haver suposadament enviat un comunicat de premsa que deia que la cadena hotelera havia acceptat sense cap tipus de pressió del consistori fer fora els policies. Per a Aragonès i Masnou demana tres anys de presó i d’inhabilitació per a càrrec públic, i per al cap de la policia local tres anys de presó i d’inhabilitació per a càrrec policial.