Es reactiva el suplicatori contra Puigdemont
El procés per aixecar la immunitat dels eurodiputats de Junts arrenca dilluns al comitè d’Afers Legals
El suplicatori contra els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí arrencarà dilluns, 16 de novembre. El comitè d’Afers Legals del Parlament Europeu discutirà per primer cop el cas dels tres independentistes, després de mesos de paralització per la Covid-19.
Ja fa un any que el Tribunal Suprem va reactivar les terceres euroordres contra els eurodiputats pel cas de l’1-O, però els jutjats belgues ni tan sols han pogut reobrir el dossier català, perquè des del gener Puigdemont, Comín i Ponsatí tenen immunitat com a membres de l’eurocambra.
La pandèmia ha encallat el suplicatori del Suprem, però finalment la setmana que ve s’engegarà el procés per aixecar la protecció als tres independentistes. El ponent del cas, l’ultraconservador búlgar Angel Dzhambazki, exposarà dilluns al comitè d’Afers Legals la petició d’extradició de les autoritats espanyoles pel referèndum de l’1-O i els eurodiputats podran intercanviar les primeres impressions. En aquesta trobada telemàtica i confidencial no hi assistiran Puigdemont, Comín i Ponsatí, que seran convocats, un per un, a una vista més endavant. Fonts parlamentàries no descarten que dilluns mateix es decideixi el dia de l’audiència.
Vista telemàtica
A proposta del president del comitè d’Afers Legals, l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez, es va decidir reactivar el suplicatori per via telemàtica amb l’aval dels serveis jurídics de l’eurocambra. Fonts de l’equip legal de Puigdemont estan en contra de celebrar totalment a distància la vista en què s’hauran de defensar.
Els lletrats de l’eurocambra reconeixen que fer-ho en format remot implica “un risc” pel que fa a la confidencialitat que s’ha de garantir en aquest procés, però defensa que la comissió té “l’obligació” de tirar endavant amb el suplicatori. Així, avalen que els eurodiputats participin des de qualsevol indret de manera remota, però insta la comissió a prendre mesures per garantir la confidencialitat del procés.
La decisió final de l’eurocambra podria trigar mesos i difícilment tancarà el cas aquest any. Un cop Puigdemont, Comín i Ponsatí compareguin telemàticament per defensar-se, el comitè d’Afers Legals debatrà la seva situació i dirà si recomana aixecar la seva immunitat. El ple de l’eurocambra ho haurà de ratificar en una votació. Tenint en compte que populars, socialistes i liberals europeus tenen majoria a Brussel·les, s’espera que els retirin la protecció parlamentària.
La pilota llavors tornarà al terrat belga. Mantenint el mandat d’eurodiputats, Puigdemont, Comín i Ponsatí s’enfrontaran un cop més al procés judicial per la seva extradició, que podria trigar mesos o anys.