Política

La Generalitat retrà homenatge per primera vegada als dos únics deportats valencians de Mauthausen amb vida

L'acte tindrà lloc dimecres

La Generalitat retrà aquest dimecres (11 h) homenatge als dos únics valencians que van ser deportats al camp d'extermini de Mauthausen (Àustria) i que encara viuen, Luis Estañ (nascut a Callosa de Segura) i Francisco Aura (natural d'Alcoi), a pesar que els principals actes de commemoració de la barbàrie tenen lloc al voltant de cada 5 de maig, tot coincidint amb l'efemèride l'alliberament del camp.

L'homenatge, al qual acudirà el conseller de Governació, Serafín Castellano, se celebrarà a la seu de la Policia Autonòmica, a l'estació Pont de Fusta, de València. També està previst que hi prenga la paraula el delegat de l'Amical de Mauthausen al País Valencià, Blas Mínguez.

Els que no hi assistiran seran els dos supervivents, atés el seu delicat estat de salut. Sí que ho faran, en canvi, les seues famílies, que rebran una placa de mans de Castellano.

L'homenatge és una conseqüència de la petició en 2009 per part de les Corts a l'executiu que se sumara a la commemoració de l'alliberament del camp amb l'enviament d'algun representant oficial que acompanyara l'expedició valenciana que cada any visita Mauthausen, cosa que no ha succeït encara.

Tot i que diversos ajuntaments del país han col·laborat amb aquest iniciativa –fonamentalment amb la subvenció del viatge a un grup d'alumnes dels seus respectius municipis–, la Generalitat mai no ho ha fet.

La petició parlamentària incloïa la col·locació d'una placa en el camp –a què tampoc s'ha procedit– i l'organització d'un homenatge, precisament el que tindrà lloc dimecres.

La moció va ser promoguda pel diputat socialista, Joan Ignasi Pla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia