Política

JxCat destaca l’activitat parlamentària tot i la repressió

Geis deplora l’autocensura al Parlament en qüestions com l’autodeterminació o la reprovació del rei

El grup reclama una modernització tecnològica de la cambra i l’extensió del vot telemàtic

JxCat lamenta l’“abús” de l’oposició dels debats monogràfics

La repressió, que ha impedit investidures –de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Jordi Turull–, ha retirat actes de diputats i ha condicionat el normal debat parlamentari a l’hora d’abordar qüestions com l’autodeterminació o la reprovació de la monarquia espanyola, ha marcat una legislatura en què els 34 diputats de Junts per Catalunya amb prou feines han pogut coincidir en una sessió plenària. Malgrat les dificultats derivades de la judicialització permanent, la portaveu del grup, Gemma Geis, destaca que s’han aprovat nou projectes de llei i quinze proposicions de llei i s’han debatut 56 decrets llei (dels quals 52 han tingut llum verd). “Han estat tres anys gens fàcils, i aquest últim, la pandèmia”, lamenta Geis, que deplora “l’autocensura per part del Parlament per poder debatre sobre allò que els ciutadans demanen i figura als programes electorals”. “Pots ser independentista o unionista, però que hem viscut una situació d’anormalitat quan part dels diputats elegits i del govern són a la presó és evident”, constata.

La portaveu destaca que des de la irrupció del coronavirus, el seu grup és l’únic que vota de forma telemàtica. “Aquesta és una lluita de JxCat”, explica Geis, que agraeix al personal del Parlament l’habilitació d’un sistema per fer-ho possible. Tanmateix, recorda que encara falta molt de camí per recórrer en aquest àmbit: “Cal actualitzar el Parlament pel que fa a infraestructura tecnològica, a funcionament intern, a administració electrònica. Hem vist moltes mancances. Veiem la necessitat de transformació d’un Parlament en què es combini la solemnitat de la institució amb la seva modernització.”

D’altra banda, el grup troba que l’oposició ha “abusat” dels debats monogràfics, cosa que, a parer de Geis, ha fet que tinguin “menys qualitat i rellevància”. “L’acció de govern necessita un tempo”, argumenta.

En canvi, destaquen positivament la feina feta en les comissions d’investigació sobre els atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, la del cas Castor i la del 155, “tres comissions d’investigació que han estat importants i relliguen amb el compromís polític de JxCat”.

Entre les lleis aprovades sobresurt, és clar, la del pressupost, que va tirar endavant amb els vots de JxCat i ERC i l’abstenció de Catalunya en Comú Podem, i que ha servit per poder ampliar algunes partides en temps de pandèmia que d’altra manera no s’haurien pogut modificar, però JxCat també posa l’accent en els textos legals desencallats que el fragor polític del dia a dia potser ha deixat en un segon terme, però igualment importants, com la de protecció i ordenació del litoral, la llei de l’Agència de Salut Pública o la que combat el malbaratament alimentari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Sánchez olora la derrota en estrangeria en un ple dens i en mans de Junts

madrid

Alemanya i les lliçons del futbol

Berlín
Eduard Àngel Sànchez
Cap de l’oposició Amerencs pel Canvi

“Si el govern i l’oposició van a l’una, tot és molt més fàcil”

Amer
estats units

Kamala Harris guanya punts per ser la candidata demòcrata a la Casa Blanca

barcelona
regne unit

El ‘pla Ruanda’ dels conservadors va costar 830 milions d’euros

barcelona
política

Maragall deixa ERC per prendre “distància crítica” de l’afer dels cartells

barcelona
guerra a europa

Hongria parla d’un “atac histèric i coordinat” contra la “missió de pau” d’Orbán

barcelona
estats units

El Servei Secret reconeix errors en l’atemptat a Trump

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu agraeix el suport de Biden abans d’iniciar el viatge a Washington

barcelona