El govern dibuixa nou escenaris electorals en pandèmia
Només es preveu un ajornament en cas d’àmplies restriccions o confinament
Reclamen una retallada de la despesa electoral
Des d’un escenari amb vacuna fins a un confinament total, el govern ha dibuixat nou escenaris electorals en el marc de la pandèmia i només preveu ajornar el 14-F en cas de situació d’aturada social en què hi hagués una restricció absoluta d’activitats en amplis sectors amb una limitació de reunions de sis persones, o bé en cas de confinament general. El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, va avisar ahir, en el marc de la primera reunió de la taula de partits per abordar els comicis, que arribat el cas es prendria la decisió “només tenint en compte el punt de vista epidemiològic”. La decisió última és del govern. L’executiu va compartir amb els grups parlamentaris els diferents protocols que ha treballat per afrontar la campanya i la jornada electoral perquè siguin segures i es garanteixi el vot de tothom. La pròxima reunió es farà el dia 21, quan es convocaran les eleccions i es dissoldrà la cambra. Abans, però, es reuniran grups de treball per tractar qüestions concretes.
Hi ha consens en la necessitat d’ampliar el nombre de col·legis i en la conveniència de retallar la despesa electoral. La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, va proposar reduir-la amb un enviament conjunt que inclogui totes les paperetes, el sobre i la propaganda electoral de les candidatures. Artadi té el convenciment que no s’arribaran a ajornar els comicis, però que s’han de definir les condicions en cas necessari. En Comú Podem aposta perquè només s’ajornin si es decreta un confinament domiciliari i recela de la impressió a casa de les paperetes autoritzada per la Junta Electoral Central, donat que ja s’enviaran a casa. “Nosaltres considerem que l’exercici del vot és un dret fonamental i s’hauria de poder garantir en un escenari de restricció de la interacció social”, va assegurar la cap de files dels comuns, Jéssica Albiach.
El PSC no vol especular sobre un canvi de data. El diputat socialista Ferran Pedret es va limitar a precisar que el seu partit “no preveu un escenari d’ajornament sine die”.
Per part de la CUP, Vidal Aragonés va lamentar que encara no estigui fixat un mapa alternatiu de col·legis electorals, va demanar que es redueixi el nombre d’apoderats i va exigir criteris objectivables lligats a la salut per decidir un ajornament “perquè ningú jugui a les batalletes polítiques”.
El PP va reclamar que la campanya electoral duri només una setmana.
Mítings sense càntics ni crits
Els protocols pendents d’aprovació preveuen que no es fomentin càntics ni crits en mítings en espais tancats, encara que estiguin ventilats, que no es comparteixin faristols, i descarten els actes a la via pública sense organitzar ni les tradicionals visites a mercats o passejos pels carrers. També es preveu que els col·lectius en quarantena –contagiats, contactes estrets i sospitosos– votin en una franja horària al final de la jornada electoral. D’altra banda, es desestima la possibilitat de votar en diferents jornades, així com la implantació del vot per internet.