Política

El soci de govern s'afegeix a CiU i ERC per demanar que cessi com a tinent d'alcalde

L'oposició creu que la decisió d'Hereu queda curta i la interpreta com una prova més de debilitat

El president del grup d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, que ocupa el càrrec de tinent d'alcalde d'Acció Social i Ciutadania al govern de Jordi Hereu, va ser ahir especialment crític amb la decisió presa per l'alcalde. Gomà va explicar que havia parlat amb l'alcalde abans de la compareixença davant dels mitjans de comunicació per expressar-li el seu desacord amb la decisió de mantenir García-Bragado com a tinent d'alcalde. «El seu relleu d'Urbanisme ha de comportar també que deixi de ser tinent d'alcalde, perquè és precisament aquesta responsabilitat la que dóna sentit a la tinència d'alcaldia», va dir Gomà, que confia que finalment Hereu rectifiqui i la decisió de deixar García-Bragado només com a regidor «s'acabi prenent».

La petició d'ICV-EUiA va coincidir plenament amb la plantejada per dos dels tres partits de l'oposició, CiU i ERC, que van considerar també que l'opció de l'alcalde és del tot insuficient. El PP es va mostrar d'acord amb el fet que García-Bragado no continuï al capdavant de la regidoria d'Urbanisme, però la seva portaveu, Àngels Esteller, va anunciar que abans de plantejar-se si han de demanar o no la seva dimissió hauran d'estudiar amb deteniment l'acte judicial.

El portaveu del grup municipal de CiU, Joaquim Forn, va mostrar la seva sorpresa perquè el fins ahir regidor d'Urbanisme conservi la quarta tinència d'alcaldia. «Ens sobta, tampoc sabem qui serà el seu substitut», va dir Forn, que justifica la decisió de l'alcalde per la seva «debilitat». «Si Trias fos alcalde, aquesta persona no continuaria», va sentenciar el portaveu convergent, que entén que Hereu «ha de fer equilibris amb el seu partit i amb el seu equip de govern, i no té gent prou potent per encarar els reptes que té per endavant una ciutat com Barcelona». Forn va mostrar la seva preocupació perquè García-Bragado «pugui continuar amb les tasques que li queden i tingui la força que hauria de tenir per negociar algunes coses».

Portabella també va parlar de debilitat i «fragilitat» en referir-se al govern d'Hereu i va predir que «la institució no pot encarar el darrer any d'aquest mandat amb garanties». Pel que fa a la decisió concreta de l'alcalde sobre García-Bragado, va remarcar que «queda curta» perquè «ha estat imputat després de declarar i, per tant, hauria d'haver estat destituït com a tinent d'alcalde per preservar l'honorabilitat de la institució». Portabella entén, però, que García-Bragado hauria de continuar com a regidor perquè «és una decisió que es pot corregir en cas que finalment hi hagi una sentència satisfactòria».

Tots els portaveus es van mostrar respectuosos amb la investigació judicial i van evitar fer qualsevol tipus de valoració sobre el tema. El PP va demanar la màxima transparència i Gomà va mostrar el seu respecte a la presumpció d'innocència de García-Bragado. La portaveu del grup popular va rematar les crítiques a Hereu amb una frase lapidària: «Això és un desgovern. L'alcalde està cada cop més sol i més dèbil.»


ELS PROTAGONISTES

RICARD GOMÀ
President del grup d'icv-EUiA
«Estem d'acord amb el relleu de García-Bragado com a màxim responsable d'Urbanisme, però creiem que això ha de comportar també que deixi de ser tinent d'alcalde. Així ho he expressat a l'alcalde, Jordi Hereu, i esperem que aquesta sigui la decisió que finalment s'acabi prenent»
JOAQUIM FORN
portaveu del grup DE ciU
«Les acusacions que assenyalen García-Bragado són greus i importants. Ens sobta que el regidor mantingui la quarta tinència d'alcaldia i ens preocupa si a partir d'ara podrà continuar les tasques que li queden. Si Trias fos alcalde, aquesta persona no continuaria»
ÀNGELS ESTELLER
PORTAVEU DEL grup del PP
«Creiem que, un cop imputat, García-Bragado no pot continuar exercint les seves funcions en matèria d'urbanisme. A partir d'ara, demanarem la màxima transparència i veurem si després d'estudiar l'acte de la jutgessa hem de demanar la seva dimissió»
JORDI PORTABELLA
president del grup d'ERC
«García-Bragado ha estat imputat després de declarar. Per tant, hauria d'haver estat destituït com a tinent d'alcalde i mantenir-lo només com a regidor per preservar l'honorabilitat de la institució. En aquest sentit, la decisió de l'equip de govern ha quedat curta»

Reclamen que la comissió sigui oberta

V.P

El PSC s'ha quedat sol en el seu plantejament que la comissió d'investigació que s'ha de crear a l'Ajuntament per investigar les presumptes irregularitats urbanístiques comeses en l'operació de l'hotel del Palau sigui a porta tancada i estigui només integrada per regidors de l'Ajuntament. Ahir, ICV-EUiA, el seu soci de govern, i els tres grups de l'oposició van demanar que la comissió sigui oberta i se celebri amb la màxima transparència.

El portaveu del grup de CiU, Joaquim Forn, va ser l'únic que es va mostrar convençut que la comissió d'investigació farà la seva primera reunió aquest divendres. El president d'ERC, Jordi Portabella, ho va posar en dubte, en part per les «divergències» existents sobre si la comissió ha de ser tancada o oberta. «No cal que es retransmeti pel canal 3/24, però no estem d'acord que sigui a porta tancada i només amb un representant de cada partit», va dir Portabella, segons el qual el que és realment important és que s'encarregui l'auditoria «perquè detecti els errors que es van cometre» durant tot el procés urbanístic per tal que «no es tornin a repetir».

La portaveu del PP, Àngels Esteller, va insistir en la importància que la comissió d'investigació se celebri «sense limitació de compareixença i oberta als mitjans de comunicació».

La decisió de crear la comissió d'investigació sobre el cas de l'hotel del Palau es va aprovar per unanimitat en l'últim ple municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia