El Col·legi Electoral formalitza el triomf de Biden
Els estats oficialitzen resultats i formalitzen que el demòcrata és el president electe dels EUA
Els republicans es neguen a donar la batalla per perduda
L’exsenador i exvicepresident demòcrata Joe Biden, de 78 anys, és ja formalment designat com a president electe dels Estats Units. Ahir, primer dilluns després del segon dimecres de desembre d’any electoral, com marca la Constitució, es van oficialitzar els resultats d’unes eleccions que es van fer fa més d’un mes, tancant encara més la porta als intents de subversió del president, Donald Trump.
Mai abans s’havia fet tant seguiment del procés burocràtic tediós del Col·legi Electoral, un tràmit que passava sense pena ni glòria. La reunió dels denominats “electors” a cada estat per certificar els resultats de cada territori, abans d’enviar-los al Congrés per informar del desig popular, es va convertir en un moment cabdal, una mena de garant de les institucions democràtiques, en gran part pel constant desafiament de Trump i l’enroc en què encara viu, sense reconèixer la derrota.
En tancar aquesta edició encara no havien formalitzat el vot tots els estats, però no s’esperava cap daltabaix. Més d’una trentena d’estats obliguen per llei que els electors no puguin desviar-se del resultat del vot popular, i mai en la història hi ha hagut un transfuguisme d’unes dimensions tan elevades com el que necessitaria Trump. La majoria aconseguida per Biden en els comicis era garantia de victòria, que el convertirà en el president número 46 de la història nord-americana.
Ser escollit com a elector havia estat sempre un premi per a seguidors fidels del candidat guanyador, però aquest any, en alguns estats clau on Trump no accepta la derrota basant-se en teories indemostrables de frau, s’ha convertit en un malson envoltat d’amenaces.
A Michigan, un dels estats que Biden va capgirar per aconseguir la victòria, la sessió es va produir enmig de grans mesures de seguretat a causa de crides a la violència de simpatitzants de Trump, que es temia que fins i tot poguessin entrar armats a la seu legislativa per impedir la formalització de resultats.
Amb la fi del Col·legi Electoral es tanca una nova etapa del procés, se supera una fita que ja fa inamovibles els resultats. Les certificacions estatals es van seguir com si fos la nit electoral. Un a un els estats confirmaven el que tothom ja donava per fet des de fa temps, però que Trump i els seus seguidors encara es neguen a acceptar. En la realitat en què viu el trumpisme, assessors del president van anunciar que, en els estats clau que van perdre, crearien una reunió d’electors paral·lela, amb resultats paral·lels als oficials, que s’entregarien al Congrés com si fossin els correctes, en un intent a la desesperada de crear confusió entre els congressistes sobre quins acceptar com a vàlids. Un pla que sembla que no té ni cap ni peus.
El procés electoral arriba al final del trajecte, i la pròxima parada serà la lectura de resultats al Congrés. Una sessió que es farà el 6 de gener i en la qual només una rebel·lió impossible d’una majoria de congressistes que es neguin a acceptar el que determinen els certificats que els arribin dels estats donaria una opció ínfima de reelecció a un Trump que continua queixant-se per Twitter.
LA DATA
Primeres vacunacions als Estats Units
Sandra Lindsay, infermera de la unitat de cures intensives d’un hospital de Nova York, va ser la primera a qui es va administrar la vacuna contra la Covid als EUA. “Avui estic esperançada, alleujada. Sento que la cura està arribant. Espero que això marqui l’inici de la fi d’un temps molt dolorós”, va dir després de rebre la primera dosi de la vacuna de Pfizer, autoritzada d’emergència divendres passat. “És la llum al final del túnel”, va afegir-hi Lindsay, que va ser vacunada en directe en conferència telemàtica amb el governador Andrew Cuomo. “És emocionant perquè crec que és l’arma que acabarà la guerra”, va dir el polític. Les imatges de treballadors sanitaris vacunant-se van repetir-se a tot el país, en actes públics per donar confiança a la població sobre la seguretat de la vacuna. Segons l’última enquesta de la radiotelevisió pública, un 61% dels nord-americans diuen que volen ser vacunats; fa un parell de mesos, només eren un 49%.
A banda dels 21 milions de treballadors sanitaris, Donald Trump i alts funcionaris de la Casa Blanca haurien d’estar en la primera tongada de vacunacions, tot i que el president va dir que rebria la dosi “més tard”, sense més detalls. El qui sí que va dir que se la posaria com més aviat millor va ser Anthony Fauci, l’epidemiòleg en cap dels EUA, que va confirmar que quan li toqui ho farà en un acte públic per donar confiança. El primer enviament és de 2,9 milions de dosis. “Aquesta setmana comença a compensar la feina de tothom”, es va felicitar Alex Azar, secretari de Salut. Ahir, en tancar aquesta edició, els EUA vorejaven els 300.000 morts per coronavirus.