L’alcaldessa de Roses, absolta de desobediència l’1-O
El cas de Montse Mindan és el primer que va arribar a judici contra edils municipals per organitzar el referèndum
“Estic contenta des del punt de vista personal, però espero que això pugui establir un precedent per a la resta de persones investigades per l’1-O”, diu Montse Mindan, alcaldessa de Roses. Un mes després del judici, el jutjat penal número 1 de Figueres ha dictat sentència i ha absolt l’alcaldessa de responsabilitat criminal en relació amb el delicte de desobediència per l’organització del referèndum que li imputaven. La fiscalia reclamava un any d’inhabilitació i 3.240 euros de multa. Mindan no ha negat mai que aquell dia havia voltat per tot el poble i havia votat; la denúncia l’havia presentat un veí (llavors dirigent local de Plataforma per Catalunya), uns dies després de l’1-O, amb un llapis de memòria i imatges de les xarxes socials que havien de demostrar que l’alcaldessa havia obert locals de votació o dirigit la policia local per facilitar el referèndum.
Després de tres anys de tramitacions, en la sentència la magistrada deixa clar que cap d’aquestes acusacions queda demostrada i que no era competència de Mindan. També descarta la suposada “actitud passiva” i el “delicte amb omissió” que sostenia la fiscalia contra Mindan per no haver impedit el referèndum.
LA FRASE
Està “ben argumentada; és difícil de presentar-hi recurs”
La sentència, amb data del 15 de desembre, pot ser objecte de recurs en un termini de deu dies. Joan Ramon Puig Pellicer, el lletrat de Mindan, no descarta que això pugui passar, però valora que la sentència (38 folis) “està molt argumentada, s’hi analitzen detalladament les proves condemnatòries, i difícilment s’hi podrà presentar recurs”. Sobre la possibilitat que la resolució d’aquest cas estableixi un precedent per a la resta d’investigats per l’1-O, però, l’advocat remarca que, tot i valorar positivament la sentència, “tots els casos són diferents”. Aquest ha estat el primer cas contra alcaldes i alcaldesses i la seva suposada col·laboració en el desenvolupament del referèndum de l’1-O que va arribar a judici. El segon va ser el de Bernat Solé, com a exalcalde d’Agramunt, jutjat aquesta setmana i pendent de sentència. Al conjunt del país hi ha una quinzena de màximes autoritats locals amb causes vives d’investigacions per l’1-O.