Política

El Parlament insta el Congrés a aprovar una llei d’amnistia

El text, aprovat amb els suport JxCat, ERC i CUP i l’abstenció de CatECP, demana extingir qualsevol “responsabilitat penal i administrativa” per actes vinculats a la “lluita democràtica de l’autodeterminació”

La cambra censura l’actuació del rei emèrit i la seva “fugida” de l’Estat

El Parlament de Catalunya ha aprovat reclamar a les corts espanyoles que aprovin una llei d’amnistia. La petició ha tirat endavant amb els vots a favor de JxCat, ERC i la CUP; l’abstenció dels comuns, i el vot en contra de Cs, PSC-Units i PP.

Es tracta d’una proposta de resolució que expressa una voluntat política però no és el mecanisme formal per portar una proposta a debat del Congrés, cosa que els partits independentistes han pactat fer al març.

El text demana que la llei d’amnistia comporti “l’extinció de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa” per a tots els actes “d’intencionalitat política vinculats a la lluita democràtica per l’autodeterminació de Catalunya” des de l’1 de gener del 2013. I afegeix que s’ha de fer sense la renúncia a exercir el dret d’autodeterminació.

La proposta de resolució impulsada per JxCat, ERC i la CUP precisa que la llei d’amnistia ha d’incloure els delictes de rebel·lió i sedició; el delicte de malversació de cabals públics quan estiguin en concurs amb el delicte de sedició; els delictes de prevaricació, falsedat, malversació de cabdals públics, desobediència i revelació de secrets; els delictes vinculats a organitzar un procés participatiu per decidir el futur polític de Catalunya del 9 de novembre del 2014 i de l’1 d’octubre del 2017; els actes d’expressió i opinió realitzats a través de la premsa i xarxes socials, i els delictes d’ordre públic comesos en el marc “de la lluita democràtica per l’autodeterminació de Catalunya” o en protestes contra l’actuació d’autoritats governatives o juridisdiccionals, entre d’altres.

El text aprovat reitera que l’amnistia, per la seva plena efectivitat, ha d’anar acompanyada “d’una solució efectiva al conflicte polític amb l’estat espanyol que inclogui el reconeixement del dret a l’autodeterminació de Catalunya.

La resolució aprovada fa una crida a la societat catalana a mobilitzar-se i donar suport a una amnistia que “permeti l’alliberament
dels presos i preses polítiques, el retorn dels exiliats i la fi de totes les causes obertes per aquests motius”. També encoratja els agents cívics, polítics i socials a reivindicar aquesta proposta a través d’un “acord nacional per l’amnistia, l’autodeterminació i els drets civils i polítics”.

El ple censura el rei emèrit

ACN

En el que ha estat l’últim ple de l’any i també de la dotzena legislatura, el Parlament ha aprovat aquest divendres una proposta de resolució presentada per Catalunya En Comú Podem (CatECP) que censura l’actuació del rei emèrit Joan Carles I “per la seva implicació en presumptes casos de corrupció” i per la seva “fugida” de l’Estat espanyol. El text ha obtingut els vots de JxCat, ERC i CatECP; Cs, el PSC-Units i el PP han votat en contra, i la CUP-CC s’ha abstingut.

La resolució aprovada denuncia les irregularitats en les quals està suposadament implicat l’exmonarca espanyol, com “les comissions il·legals per la construcció del tren de l’AVE de la Meca”, “disposar de societats en paradisos fiscals” i el “frau fiscal per l’ús de targetes black”.

La mateixa iniciativa dels comuns proposa que la família reial estigui “sotmesa a control públic i parlamentari” i defensa la “necessitat” d’investigar al Congrés l’ús de targetes de crèdit opaques per part dels Borbó.

El text de CatECP també instava el Parlament a manifestar “la necessitat de reformar la Constitució per tal que la forma política de l’Estat espanyol sigui la d’una república” i per “regular l’exercici de les funcions del cap de l’Estat i de la seva família”, prohibint-los dur a terme activitats econòmiques o d’intermediació per empreses a l’estranger, limitant-ne la inviolabilitat i garantint-ne la igualtat efectiva davant de la llei.

La cambra també ha aprovat una proposta d’ERC per exigir al govern espanyol que impulsi les modificacions oportunes per retirar l’aforament i la condició de rei emèrit a Joan Carles I, a més de la retirada de tots els títols honors, drets i privilegis de caràcter institucional i econòmic. La resolució ha rebut els vots a favor d’ERC, JxCat i la CUP-CC, els vots en contra de Cs, PSc-Units i PP, i l’abstenció de CatECP. La mateixa iniciativa ha reclamat la derogació del delicte d’injúries a la Corona i de la Llei Mordassa.

Finalment, el ple ha aprovat una proposta de resolució de JxCat que denuncia la “corrupció econòmica” de la monarquia espanyola. El Parlament ha manifestat així el seu rebuig “a qualsevol forma de corrupció institucional, com la que es viu i s’ha viscut a nivell d’Estat quan es vol donar resposta judicial a problemes polítics, com el que planteja el reconeixement nacional de Catalunya”. La iniciativa ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups excepte Cs i PSC-Units.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Marta Rovira anuncia que voldria tornar aquest mateix dissabte

barcelona
ESTAT FRANCÈS

La lliçó i el repte de la resistència francesa

Roma

Escac i mat pel cas Tsunami

Barcelona
Joan Manel Serra
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Puigcerdà (Impulsem Puigcerdà-ERC)

“El pacte estava fet inclús a esquena de les bases”

Puigcerdà
Política

Mor als 89 anys Marta Ferrusola, l’esposa del 126è president de la Generalitat de Catalunya

estats units

Els republicans duen al programa la deportació més gran de la història

barcelona
estats units

Biden insisteix en una carta al Congrés que continuarà com a candidat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L'NFP proposarà, en una setmana, el seu candidat per substituir Attal

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA