Setmana clau per a Londres i Brussel·les
FINAL
La UE i el Regne Unit esgoten el temps per lligar i ratificar un acord sobre la seva relació després del ‘Brexit’
El pacte, que volen per abans de Nadal, seria provisional i entraria en vigor l’1 de gener
La Unió Europea (UE) i el Regne Unit tenen a tocar l’acord de noves relacions per a l’era post-Brexit. En plena pandèmia i amb el primer ministre britànic contra les cordes arran del caos generat per les noves soques de la Covid-19, Brussel·les i Londres s’han posat les piles aquests últims dies per poder passar el Nadal amb la tranquil·litat relativa d’evitar el precipici del divorci traumàtic dels seus vincles econòmics.
En cap cas, es produiria un trencament totalment abrupte perquè fa un any ja van pactar l’acord de retirada, que marca les condicions de la separació. Ara el que calia fer era decidir com es relacionaran com a divorciats, especialment des del punt de vista comercial. El mercat britànic té una alta dependència de la UE, que també té forts lligams amb Londres, però no són tan vitals. Un 45% del comerç del Regne Unit és amb el Vell Continent, mentre que a la inversa només representa el 5,2%.
No és estrany que en aquestes últimes setmanes l’elit empresarial britànica hagi fet un intens lobby a Johnson per posar-se d’acord amb Brussel·les. A més, ahir s’hi va afegir la pressió dels sanitaris, que veuen inviable un Brexit sense acord en ple auge dels contagis. Tot plegat, sumat al caos al canal de la Mànega, amb milers de camions bloquejats pel tancament de les fronteres, no deixa gaire marge a Johnson per negociar.
Així, ahir a la tarda van començar a sorgir rumors d’un possible pacte després de deu mesos de converses extenuants sobre l’acord de noves relacions. Un cop resolts aquests últims dies dos dels tres capítols més difícils, la governança i les normes de joc comercials, quedava l’obstacle de la pesca. Els equips negociadors encara no s’han posat d’acord sobre quin tipus d’accés podrà tenir la flota europea, principalment els francesos, a les aigües britàniques.
“Estem en la fase final”, afirmen fonts europees esperançades pels últims avenços en les negociacions. Ahir era el termini que s’havien marcat per tancar almenys un pacte provisional que pugui entrar en vigor l’1 de gener. Serà provisional perquè el Parlament Europeu es va negar a convocar una sessió extraordinària més enllà d’aquesta setmana. I ara, en principi, ja no hi ha temps.
Revisió telemàtica
Per tant, la coreografia per validar l’acord temporal serà més senzilla els pròxims dies. Segons fonts europees, un cop la Comissió Europea anunciï que ha arribat a un pacte amb el govern britànic, enviarà el text de més de 500 pàgines a les capitals perquè el revisin ràpidament. Els estats donaran el vistiplau, doncs, de forma telemàtica, sense necessitat que els líders es reuneixin per discutir-lo.
Un cop els Vint-i-set hi donin llum verd, entrarà en vigor de manera provisional el 2021, però encara haurà de passar per les mans de l’Eurocambra perquè sigui definitiu. La votació dels eurodiputats seria a principis d’any i llavors els caps d’estat i de govern segellaran, per fi, l’acord.
LA DATA
LA FRASE
La sanitat britànica pressiona contra una mala sortida
Mentre ahir, durant tota la jornada, creixia l’especulació sobre un acord imminent sobre la futura relació comercial entre Londres i Brussel·les, el Servei Nacional de Salut del Regne Unit (NHS) instava el primer ministre britànic, Boris Johnson, a ajornar un mes més el període de transició cap al Brexit si no tancava un acord satisfactori amb la Comissió Europea. La cúpula sanitària alerta que, sense un bon pacte, es posarà en risc la salut dels pacients en plena crisi de la Covid-19. La Gran Bretanya afronta una terrible situació aquest Nadal, amb un preocupant augment de casos i l’aparició de dues noves soques del virus més contagioses que ja estan aïllant el país d’Europa. “Ara mateix tenim 19.000 pacients a l’hospital amb Covid-19, a prop del pic de la primera onada, i va en augment a mesura que entrem en el període festiu”, van avisar ahir en un comunicat que afegia pressió al líder tory. Els sanitaris britànics temen fer en aquestes condicions “ajustaments significatius” per les noves normes post-Brexit a una “velocitat vertiginosa” si no hi ha un nou acord que entri en vigor l’1 de gener.