‘Brexit’ ordenat
Londres tanca un històric acord amb la UE que evita l’abandonament abrupte del club
Johnson assegura que és el pacte que perseguien, que els garanteix la sobirania i poder establir una relació pròspera amb els Vint-i-set
Boris Johnson es va presentar victoriós ahir a Downing Street després d’haver aconseguit tancar un acord per a una sortida ordenada de la Unió Europea (UE) que compleix amb les promeses que –segons diu– va fer en el referèndum de juny del 2016, en què el 52% dels britànics va votar el Brexit.
El primer ministre britànic va comparar el nou tractat comercial com el que té el Canadà, i va assegurar que això era el que buscaven. Flanquejat per dues banderes britàniques, visiblement content, va explicar que “la qüestió europea que ha estat rondant el Regne Unit durant dècades” ha quedat resolta.
Aquest acord posa fi a quatre anys i mig de divisió i disputes nacionals que han costat el càrrec a dos primers ministres i a un líder de l’oposició. El Regne Unit abandonarà la unió duanera i el mercat únic l’1 de gener, però mantindrà l’accés lliure d’aranzels als mercats europeus creant –en paraules de Johnson– “una zona de lliure comerç gegant caracteritzada per una competència reguladora”. “Ens dona la plataforma i el fonaments per establir una nova relació pròspera [amb la UE]”, va afirmar. Segons Johnson, l’acord els permet recuperar el control sobre les seves lleis i sobre les seves fronteres i els dona la independència que perseguien. L’acord posa fi també a gairebé onze mesos de tenses negociacions durant el període de transició des que es va produir el Brexit, el 31 de gener passat.
Britànics i europeus han aconseguit arribar a un consens en els temes clau que bloquejaven l’acord. En primer lloc, la pesca, que, tot i que només suposa un 0,1% de l’economia britànica, era una disputa d’orgull. Han acordat un període transició de cinc anys i mig al final del qual el Regne Unit es quedarà amb el 66% del control de la pesca a les seves aigües. En l’actualitat és del 43%.
També han trobat una solució en el conflicte de la competència lleial de les empreses britàniques i la creació d’un organisme arbitrari que reguli la relació entre les dues parts. L’últim escull era la situació de Gibraltar. El van desbloquejar després que la colònia britànica en territori espanyol acceptés entrar a l’espai Schengen, que permet la lliure circulació de persones per Europa. El Regne Unit no en forma part. L’acord tindrà conseqüències en la unió de les quatre nacions que integren el país. La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, diu que aquest acord és millor que sortir de la UE sense, però lamenta que continua sent un Brexit dur que va en contra de la voluntat dels escocesos, que van votar per la permanència, i que trenca les promeses als pescadors i grangers escocesos i sobre les exportacions dels seus productes.
“És una resolució desastrosa del Brexit”, va afirmar Sturgeon. I va insistir en la necessitat d’independitzar-se del Regne Unit. També el ministre principal gal·lès, el laborista Mark Drakeford, va dir que aquest acord no és el que Boris Johnson els havia dit.
Aplanats els últims esculls que van posar en perill les negociacions
Pendents de la publicació dels detalls de l’acord anunciat ahir a Brussel·les i Londres, un document de prop de 1.500 pàgines que ha de ser ratificat abans d’entrar en vigor el pròxim 1 de gener –quan el Regne Unit abandoni el mercat únic i la unió duanera–, la Comissió Europea (CE) va avançar ahir alguns dels punts que han costat més de pactar.
Competència justa
Segons la CE, l’acord obliga les dues parts a mantenir estàndards de qualitat comuns en l’àmbit laboral, social, mediambiental i fiscal. També conté principis “detallats” sobre ajudes d’estat “per impedir que cap de les dues parts atorgui subsidis injustos o que distorsionin el comerç”.
Pesca
En virtut del nou text, les flotes comunitàries mantindran l’actual accés a aigües britàniques durant un període transició de 5 anys i mig cap a una reducció gradual de les quotes europees.
Arbitratge
En cas de disputa a l’hora d’aplicar l’acord, es crearà un tribunal independent d’arbitratge que emetrà resolucions d’obligat compliment.