Un mercat electoral molt mogut
El termini per presentar candidatures es tanca avui amb fitxatges destacats en totes les llistes, si bé poc moviment entre blocs
L’independentisme aspira a superar el 50% i posa a votació el full de ruta dels propers anys, mentre que l’unionisme vol aprofitar la divisió per cercar un altre govern
Ara sí que ja totes les cartes per al 14-F són sobre la taula. Avui s’acaba el termini per presentar les llistes davant les juntes electorals, i es tanca així un període preelectoral que ha esdevingut un veritable mercat polític en què tots els partits han fet i desfet aliances, sobretot segons si estan a favor o en contra d’un estat propi, i han incorporat fitxatges amb perfils nous que confien que els ajudin a convèncer l’electorat, en molts casos pescats de forces rivals, tot i que pocs de l’altre bloc. Tot i la congelació del procés sobiranista provocada per la repressió judicial, la pandèmia i el desconcert estratègic i les baralles de l’independentisme, els petits moviments tectònics no cessen en un escaquer polític que evoluciona i que d’aquí a menys de cinc setmanes es tornarà a retratar a les urnes, si la Covid no ho impedeix.
A part de lideratges interns, pel cantó independentista –amb més oferta que mai– es posarà a votació, vista la seva incapacitat de consensuar un nou full de ruta, l’estratègia a seguir en els propers anys, amb l’objectiu comú ara d’assolir el 50% de vots. A l’altre cantó, frustrats els intents de bastir un front unionista, també hi ha en joc el lideratge intern, amb l’esperança d’aprofitar les baralles independentistes per forçar un govern alternatiu que aturi el procés. Tot plegat, amb el perill ben real d’un accés de l’extrema dreta al Parlament.
JxCat, per l’1-O
Com que és un partit nou, han hagut de recollir avals per presentar-se, i en una setmana en van obtenir més de 52.000, gairebé deu vegades més dels necessaris. “Ha servit perquè el militant sortís a prendre contacte al carrer; vam desplegar taules a tot el territori i l’èxit ha estat brutal”, remarquen les mateixes fonts, que no estan preocupades pel trencament amb el PDeCAT. “Si algú encara ens volia presentar com els hereus del 3%, tot això ara s’ho queden ells”, clouen.
ERC, a la frontera
ERC surt “a guanyar” el PSC, com han fet en els últims dos comicis estatals, i amb la voluntat després de formar un govern sobiranista “ampli”, per al qual és optimista. “Amb les eleccions al mig, és difícil assolir ara un acord estratègic, però la gent podrà votar sobre propostes diferents, i després es veurà, partint del fet que les posicions cada cop són més pròximes i hi ha més gent que explica coses semblants”, exposa.
La CUP vol influir
El PDeCAT vol grup
Cs, a aturar el cop
L’objectiu, indica Martín, és tornar a guanyar les eleccions, ja que, segons ell, les enquestes, que els auguren una patacada, són “sols orientatives”. “Les analitzem i les tenim en compte, i ens permeten ser moderadament optimistes quant a mantenir la preeminència en l’àmbit constitucionalista a Catalunya; seria fonamental”, clou el diputat.
El PSC té esperances
Comuns pel canvi
No són les primeres eleccions en què els comuns propugnen que “cal superar la dinàmica de blocs”, però diuen que ara ho veuen més a prop perquè això ja ha passat al Congrés, on ERC ha donat suport a un govern del PSOE i Podem que ja signarien que es repetís a Catalunya, tot i que d’entrada volen “fugir” d’etiquetes. “Caldrà veure els números, però volem un govern progressista, perquè la fórmula d’ERC i Junts està esgotada, ha de canviar”, afirmen. Un dels seus objectius, de fet, és fer fora JxCat i el PDeCAT del poder.
El PP, a aglutinar
Ve de la pàgina anterior