Política

El Port de la Selva i Vilafranca es declaren «moralment exclosos» de la Constitució

Tots dos ajuntaments qualifiquen la sentència del Tribunal Constitucional d'«humiliant» per a Catalunya

L'alcalde del Port de la Selva, Genís Pinart, va convocar ahir un ple extraordinari en què es va aprovar una moció de resposta a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut. El text, que es va aprovar per unanimitat, es va consensuar entre els tres grups amb representació a l'Ajuntament. Segons ha explicat l'alcalde, la versió inicial era més dura, però al final es va optar per un text amb el qual tothom pogués sentir-se còmode. També s'ha tingut en compte que la moció no «provoqui problemes judicials a l'Ajuntament», diu l'alcalde. En la declaració, el municipi alt-empordanès es declara «moralment exclòs» de la Constitució i avisa que «ha arribat el moment de qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya». Considera la sentència «humiliant» i el TC, «un tribunal polític fet a mida» dels partits espanyols. L'Ajuntament ha fet una crida a la gent a mobilitzar-se. Genís Pinart defensa que algú havia de fer alguna cosa davant el sentiment de «molta gent que se sent ferida». «Al Port, com a la resta del país, quan va sortir la sentència vam ser el català emprenyat», assegura l'alcalde.

Si a l'Ajuntament empordanès va ser el consens el que va rebaixar el to de la moció aprovada, a Vilafranca va ser al revés. En principi, CiU, el PSC, ERC i ICV havien consensuat un text en què es rebutjava la sentència del Tribunal Constitucional, es donava suport a les resolucions que adopti el Parlament i es feia una crida a la mobilització que promou Òmnium Cultural. Al final, però, el text va pujar un graó més en afegir la part del text aprovat al Port de la Selva en què es deixava clar que la ciutat també se sent «exclosa mortalment de la Constitució». L'artífex que la moció finalment quedés així va ser la CUP, que va reclamar coherència als partits amb el que havia aprovat hores abans l'Ajuntament gironí. Després d'un estira-i-arronsa buscant el consens tots els grups s'hi van manifestar a favor, excepte el PP. Hi van votar a favor CiU, el PSC, ERC, ICV i la CUP. L'acord va ser possible després que la CUP s'avenís a retirar de la moció que no estava d'acord al suport del consistori a les resolucions del Parlament. Al final del ple, tots els regidors excepte el regidor del PP, Josep Ramon, es van fer una foto amb una pancarta a favor de la manifestació de dissabte.

«És la reacció del català emprenyat en versió municipal»

–Què volen aconseguir amb aquest text?
–«Reflectir un sentiment de país. Surt de la indignació de veure què ens fan. No marxem nosaltres, són ells que ens fan fora. Quan un país no es pot desenvolupar amb normalitat és que ens han exclòs. És la reacció del català emprenyat en versió municipal.»
–I han aconseguit unanimitat...
–«Sí, era important que fos per unanimitat perquè, si no, tot perd molt de sentit. Agraeixo als companys de govern i a l'oposició l'interès per fer una cosa unitària. Ha estat la voluntat de tots. Que sigui unitari és més significatiu.»
–Esperen que més municipis s'hi afegeixin i aprovin mocions semblants?
–«Si s'hi afegeixen més ajuntaments i associacions, la repercussió que tindrà serà semblant a la dels referèndums sobre la independència, espero. Jo no faré una campanya, però si 500 municipis s'hi adhereixen seria una demostració de força important.»
–Algun ajuntament s'ha posat en contacte amb el seu?
–«Encara no, però hem rebut centenars de correus electrònics en senyal de suport. Persones particulars del poble i de fora. Fins i tot un matrimoni mallorquí que és de vacances aquí ha vingut a preguntar com s'hi havien d'adherir. Però de la mateixa manera que hem rebut felicitacions, també hi ha crítiques.»

Els alcaldes, partidaris d'una posició unitària

La majoria d'alcaldes de les principals poblacions de les comarques gironines, tot i que comparteixen molts dels criteris de la moció aprovada al Port de la Selva, creuen que s'ha d'actuar de manera unitària i deleguen aquesta responsabilitat al Parlament i als partits. L'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), considera que la reacció de l'Ajuntament del Port de la Selva és «una decisió comprensible que confirma que el consens de 1978 s'ha posat irresponsablement en crisi per l'actitud irresponsable, sobretot, de la classe política espanyola». Per la seva part, l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig (PSC), considera: «La desautorització que hem patit com a poble català és un fet greu, però penso que la resposta ha de ser a nivell de país, més que a nivell local. I s'ha de fer un esforç per mantenir la unitat i que ningú en vulgui treure rèdit polític.» L'alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell (ERC), opina que «ara més que mai cal actuar amb serenitat, però amb la màxima fermesa». L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas (TSF), diu que tenen previst aprovar una moció: «Però no arribarem a aquest extrem, tot i que puguem compartir-lo en part.» Per l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), una decisió d'aquesta mena «no s'ha de prendre a nivell de municipi, sinó, en tot cas, a nivell de país». També va qüestionar la transcendència jurídica de la moció, i va considerar que més aviat es deu tractar «d'una declaració d'intencions, ja que quan els alcaldes i regidors jurem el càrrec també jurem la Constitució». L'alcalde accidental d'Olot, Joan Albesa (PSC), diu que li sembla bé que des del món municipal es reclami «el respecte per un tema que va ser avalat pel poble de Catalunya».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.