Política

Biden comença a desfer la política exterior de Trump

Els EUA retiren el suport als atacs saudites al Iemen i cancel·len la retirada de tropes d’Alemanya

La nova Casa Blanca aposta per una estratègia basada en la diplomàcia i les aliances històriques

El president dels EUA, Joe Biden, va detallar ahir els primers canvis substancials en la política exterior nord-americana, cops de timó que s’adeqüen a l’estratègia del nou govern, interessat a recuperar les aliances històriques i la diplomàcia. Després de dedicar les dues primeres setmanes als temes interns, ahir Biden va dedicar la jornada a posar de manifest el nou model de visió del món. Per demostrar-ho, ha pres dues decisions importants: la retirada del suport a les accions militars de la coalició àrab (capitanejada per l’Aràbia Saudita) al Iemen, i el fre immediat a la retirada de tropes d’Alemanya. Totes dues són senyals clars del trencament amb les decisions de política exterior de Donald Trump: no només es refreda la relació amb l’Aràbia Saudita, sinó que a banda es reafirma la confiança i cooperació amb els aliats europeus i el compromís inequívoc amb l’OTAN.

“En les últimes dues setmanes he parlat amb els líders de molts dels nostres aliats més propers [...] per començar a recuperar els costums de cooperació i a reconstruir els músculs de les aliances democràtiques que s’han atrofiat per quatre anys de negligència i abús”, va dir el president, en una visita al Departament d’Estat.

No és cap novetat, la discrepància de Biden amb la política exterior del seu predecessor, diferències demostrades en el fet que el nou mandatari fa setmanes que proclama que els EUA “han tornat” a l’escenari global. I ho volen fer amb una força renovada. “El president vol enviar un missatge clar: la nostra estratègia de seguretat nacional serà liderada per la diplomàcia”, va indicar el seu assessor en seguretat, Jake Sullivan.

El nou govern té feina per fer en l’àmbit multilateral. Sullivan va dir que estan en diàleg amb els aliats europeus per crear un “front comú” sobre el tema de l’acord nuclear amb l’Iran, i va avisar Moscou que les ingerències en altres països o accions com l’enverinament d’Aleksei Navalni tindran conseqüències. “Contràriament a l’administració anterior, farem el que calgui perquè se’n faci responsable”, va advertir, i va dir que la decisió de com respondre als desafiaments russos es prendrà quan Washington consideri oportú i de la manera més adequada en cada moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia