Política

Els republicans fan pinya i es neguen a purgar el partit de les teories de QAnon

Els demòcrates expulsen una congressista de dos comitès de la cambra baixa pel seu ideari polèmic

Només onze conservadors es desmarquen del seu partit

Els republicans van resoldre la primera prova de foc sobre el seu futur posttrumpisme i van decidir no actuar contra una de les figures més polèmiques en el si del partit. Els conservadors van fer pinya per defensar la congressista Marjorie Taylor Greene, seguidora de les teories de la conspiració de QAnon i amb un passat ple de declaracions racistes, xenòfobes, antisemites i incitadores de la violència.

El ressorgiment d’un vídeo en què Greene qualificava els tirotejos en centres educatius d’“invent escenificat”, fins al punt de fustigar un jove supervivent de la massacre a Parkland de fa gairebé tres anys, va fer vessar el vas dels demòcrates, que ja veien un escàndol que la congressista republicana pogués formar part d’un òrgan legislatiu que, en part per culpa de seguidors ferris de QAnon, havia estat assaltat fa justament un mes. Davant la impossibilitat de tenir els vots necessaris per expulsar-la del Congrés, van decidir impulsar una mesura per fer-la fora dels dos comitès a què estava assignada (entre els quals, el d’Educació): el vot en bloc dels demòcrates, als quals es van afegir només onze republicans, va fer que Greene hagi quedat sense representació en cap comitè.

Aquest episodi va demostrar que el Partit Republicà encara no està disposat a purgar-se dels elements tòxics o més propers al trumpisme. Marjorie Taylor Greene va intentar netejar la seva imatge dient que ja no creia en QAnon ni en teories de la conspiració sense sentit –havia arribat a dir que els atemptats de l’11-S eren falsos, per exemple– i es va desdir de les amenaces de mort a demòcrates progressistes amb qui ara comparteix cambra. En canvi, en cap moment va demanar perdó per comportaments del passat.

El lideratge republicà de la Cambra de Representants li va fer costat, va evitar el càstig argumentant que no entrava en el seu àmbit jutjar declaracions i accions de Greene quan era una ciutadana particular i no una legisladora escollida a les urnes, i li va donar suport davant les represàlies proposades pels demòcrates.

Una sortida en fals que encara portarà cua, i que només posa una tireta a una situació que ressorgirà a mesura que els republicans hagin de decidir cap a on tiren en el futur.

La posició republicana a la Cambra de Representants no té res a veure amb la contundència amb la qual s’han expressat diversos senadors conservadors, clarament contraris a la figura de Marjorie Taylor Greene. “Algú que creu que cap avió va colpejar el Pentàgon l’11-S, que els tirotejos horrorosos en escoles van estar manipulats i que els Clinton van fer que l’avió d’un fill de JFK s’estavellés no viu en la realitat”, va criticar Mitch McConnell, el republicà més poderós a la cambra alta. Un altre senador important, John Barrasso, va dir que Greene no representa “el futur” que veu per al republicanisme, i que els seus comentaris “preocupants” només “distreuen”.

Trump rebutja anar a declarar

Quan falten pocs dies perquè comenci el judici polític contra Donald Trump al Senat dels Estats Units, aquest dimarts, els demòcrates van demanar que l’expresident testifiqui sota jurament durant el procés que ha de decidir si condemnar-lo per la “incitació a la insurrecció” que va desembocar en l’assalt al Capitoli del dia de Reis d’una turba de trumpistes que volien aturar la certificació de Joe Biden com a president del país. Trump va declinar la proposta immediatament, i insisteix que el judici no té validesa constitucional perquè, al seu parer, no pot ser víctima del procés perquè ja no està en el càrrec. A més, manté que les arengues als seus seguidors no els animaven ni a atacar el Congrés ni a cometre els delictes que s’hi van produir. Ara com ara, no hi ha el suport necessari per aconseguir la majoria que el condemni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GUERRA A EUROPA

Ucraïna afirma haver enfonsat un submarí rus a Crimea

BARCELONA
VENEÇUELA

Segona gran mobilització opositora contra la reelecció de Maduro

BARCELONA
REGNE UNIT

Nova jornada de protestes racistes a Anglaterra pels apunyalaments de Southport

BARCELONA
SOMÀLIA

Al Shabab reapareix a Mogadiscio amb un atemptat suïcida

BARCELONA
política

El PP insta els barons socialistes a “passar a l’acció” contra l’acord amb ERC

barcelona
política

Vilalta nega que ERC surti dividida de la consulta a les bases

barcelona
política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Detencions a l’Iran per l'error que va permetre l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

barcelona