El vot per correu es tanca amb rècord
queixes Sindicats de Correus denuncien que la “falta de previsió” de l’empresa provoca retards en la distribució de les targetes censals petició El Col·legi de Metges vol que s’ampliï el termini de vot per correu per als infectats
El nombre de sol·licituds de vot per correu per a les eleccions del 14 de febrer ha batut tots els rècords i ha més que triplicat el volum de peticions de vot admeses el 2017 per a les eleccions al Parlament de Catalunya. Les últimes dades fetes públiques ahir al matí per Correus, abans de tancar el termini de sol·licitud, elevaven a 270.392 el nombre de peticions admeses fins dijous. De les quals, 188.566 s’havien presentat de manera presencial a la xarxa d’oficines postals, mentre que 81.826 s’havien tramitat de manera telemàtica. Del total de sol·licituds admeses, Correus ja n’havia lliurat dijous 157.105 a les delegacions provincials de l’Oficina del Cens Electoral, a les quals s’afegien les 81.826 peticions fetes telemàticament, cosa que suposava 238.931 sol·licituds lliurades en total.
Dèficits a Correus
Representants dels sindicats CCOO i UGT a Correus denuncien retards en el repartiment a domicili de les targetes censals, que indiquen a quin col·legi i a quina mesa han de votar els electors, i també dels sobres de propaganda electoral. Retreuen “falta de previsió” i l’aplicació d’una estratègia “erràtica” a Correus quan ahir només quedaven cinc dies hàbils abans de la cita electoral del 14-F.
En una campanya normal, la distribució de tots aquests documents es completava amb una antelació de 20 o 30 dies, segons els sindicats, que carreguen contra la cúpula de l’empresa i asseguren que “la gravíssima, incompetent i improvisada gestió dels directius entorpeix encara més els esforços que els treballadors assumeixen”. A més, assenyalen que aquest “caos” ja es va viure l’any passat en les eleccions del País Basc i Galícia celebrades el 12 de juliol passat.
En un comunicat conjunt, els dos sindicats majoritaris asseguren que encara falten per incorporar-se 300 dels 1.500 reforços que va prometre el president de Correus, Juan Manuel Serrano. El 57% dels nous contractes que ja s’han incorporat han acabat sent contractes a temps parcial, de poques hores, i el 16% són per a caps de setmana. Els que encara falten no s’han pogut incorporar a causa de la falta de personal disponible en les borses de treball i Correus ha de recórrer a gent de fora, que no té experiència en un procés electoral. A més, el 32% dels contractes subscrits fins avui tenen com a data de finalització el 21 de febrer. CCOO i UGT acusen l’empresa de no negociar “res” amb els representants dels treballadors, ni tan sols “davant el complexíssim context” de pandèmia. Segons els sindicats, els treballadors han hagut d’acatar “decisions contradictòries, erràtiques i a cop d’improvisació”. Un altre problema “greu” detectat pels treballadors és la falta de personal per atendre les tasques de gestió del vot per correu i recollida de documentació el mateix dia 14.
Reclamen més temps
El Consell del Col·legi de Metges de Catalunya (CCMC) va demanar un període “extraordinari” de vot per correu perquè les persones infectades per coronavirus i els contactes estrets que han d’estar en quarantena no s’hagin de desplaçar als col·legis electorals. La petició va arribar després que la Junta Electoral Central (JEC) denegués la petició de l’epidemiòleg Oriol Mitjà, que sol·licitava prohibir el vot presencial dels malalts de Covid-19 i que poguessin optar per la via del vot per correu. El comunicat del CCMC subratlla que “per raons de salut pública”, les persones que el dia 14 estiguin infectades o siguin un contacte estret “no haurien de sortir de casa, tal com els haurà indicat el seu metge”. Per això demanen a les autoritats polítiques i electorals els instruments necessaris perquè aquestes persones, “moltes de les quals amb el contagi sobrevingut pocs dies abans de la jornada electoral”, puguin exercir el seu dret a vot “en un període extraordinari de vot per correu”.