Cinc joves s’enfronten a fins a sis anys i mig de presó per mobilitzacions a Tarragona
El fiscal els acusa de desordres, atemptat a l’autoritat per “atemorir” agents i danys en protestes contra el Suprem
Juristes per la República en demana l’absolució
La fiscalia de Tarragona demana penes d’entre tres anys i mig i sis anys i mig de presó per a cinc joves detinguts en les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans en considerar que “van trencar la pau social” amb “accions violentes” a la ciutat, la nit del 17 d’octubre del 2019. Dos dels joves, Laura Solé i un noi, van estar 32 dies en presó preventiva. Juristes per la República, que porta la seva defensa, avança que en demanaran absolució al judici.
En l’escrit d’acusació, el fiscal relata que, després de la publicació de la condemna als presos polítics, el 14 d’octubre del 2019, es van produir arreu del territori català distintes protestes de milers de persones, com ara la registrada el tercer dia de mobilitzacions a Tarragona, davant de la Subdelegació del Govern espanyol, a la plaça Imperial Tàrraco. Hi afegeix que els acusats i altres persones no identificades van protagonitzar accions violentes, amb “l’aixecament de barricades amb contenidors de residus”. El fiscal sol·licita per als cinc processats l’agreujant de disfressa pel fet de “dur la cara tapada”, i en els desordres indica que van actuar aprofitant la manifestació i van llançar objectes perillosos a la policia –sense lesionar-ne cap–, perquè s’augmenti el seu càstig.
La pena més alta demanada (sis anys i sis mesos de presó) és per a un noi en considerar-lo autor d’un delicte de desordres públics (2 anys i tres mesos de presó) en actuar a la Rambla Nova amb vint persones més “no identificades”; per atemptat a l’autoritat (2 anys de presó) per haver llançat pedres a agents dels Mossos de paisà, tot i que es van identificar, i haver causat danys amb incendi (dos anys i tres mesos més) per la crema de contenidors, raó per la qual li volen fer pagar 3.039 euros a l’empresa de neteja pels que es van malmetre.
A Laura Solé i a un altre noi se’ls demanen cinc anys i 11 mesos de presó, en atribuir-los la “direcció i la dinamització” per moure contenidors i intentar incendiar-los, a la cruïlla del carrer Pere Martell i l’avinguda Ramón y Cajal. Hi afegeix que Solé “es va resistir i va insultar” els agents de la policia espanyola de paisà quan van detenir-la, en un vídeo colpidor i fet viral. I, quan el seu company i d’altres van intentar que la deixessin en llibertat, “els agents van témer per la seva integritat”. Al quart noi se li demanen 4 anys i sis mesos de presó pels delictes de desordres públics (2 anys i 3 mesos) i danys amb incendi (2 anys i 3 mesos), i se li fa pagar 3.039 euros pels que es van cremar. I, finalment, al cinquè se li sol·liciten tres any i sis mesos de presó, en què s’inclou un atemptat a l’autoritat (2 anys) per haver llançat pedres a agents i s’hi precisa que un mosso es va lesionar en una cama en sortir del vehicle per aturar-los.
Judici en l’acció del Tsunami al Barça
L’Audiència de Barcelona jutja avui un dels participants en les mobilitzacions del Tsunami Democràtic, en aquest cas en la protesta als voltants del camp del Barça, en un partit contra el Real Madrid, el 18 de desembre del 2019.
Segons l’escrit d’acusació, Ronald da Pena, de 28 anys, va participar en accions de desordres públics, i per això li demana tres anys de presó. A més, sol·licita que sigui castigat a pagar una multa de 290 euros per haver intentat furtar unes motxilles d’antidisturbis d’una furgoneta dels Mossos, una acció en què va ser sorprès i detingut.