Política

L’ANC veu un compromís tebi per la independència

Ha analitzat els programes dels partits i el de JxCat és el que més s’atansa al seu

L’ANC ha constatat que veu un compromís tebi dels partits independentistes sobre la implementació de la DUI, després d’analitzar al detall els programes electorals dels cinc –no hi ha inclòs l’ultradretà Front Nacional de Catalunya– que concorren al 14-F, i comparar-lo amb la posició que l’entitat va prendre a l’octubre en assemblea, basada en 10 principis i 56 accions concretes que va fer arribar a tots els partits. De fet, només Primàries Catalunya aposta clarament per la unilateralitat i fer efectiu el mandat de l’1-O si se supera el 50%, mentre que JxCat i CUP per poc no arriben a l’aprovat en aquest bloc, i ERC i PDeCAT en queden molt lluny. “Tots veiem que compromisos molt clars i molt concrets com els que hi va haver el 2015 amb JxSí i CUP aquesta vegada no hi són, però treballem perquè, com va passar amb el referèndum del 2017, que no era als programes, hi hagi coses desencadenants que canviïn el panorama”, reflexionava la presidenta, Elisenda Paluzie, en la presentació de l’estudi, tot i que admetia que les expectatives almenys són “millors” que quan es va fiscalitzar l’acció de govern de l’última legislatura. L’ANC lamentava també que en l’àmbit de l’acció internacional els programes són “bastant fluixos”, segons el coordinador de comunicació, Adrià Alsina.

L’entitat ha evitat demanar el vot per cap partit, però de l’anàlisi dels programes, que ha esquematitzat amb notes i semàfors per reflectir quant s’aproximen al seu , se’n desprèn que JxCat és la formació amb què presenta més coincidència, ja que té el semàfor verd en 8 dels 10 principis. “En molts àmbits hi han inclòs textualment els punts del nostre decàleg”, admetia Paluzie, com ara la promesa d’elaborar cada any un doble pressupost, l’autonòmic i el que seria republicà incloent-hi els recursos que ara se’n van pel dèficit fiscal. Els segueix la CUP, amb sis semàfors verds, tants com Primàries, una força nascuda per a les municipals del 2019 a iniciativa de l’ANC però de qui ara s’ha desmarcat, i amb qui manté una gran coincidència en aspectes com la sobirania econòmica o la no-cooperació, però en canvi entra molt poc en altres qüestions com ara la seguretat, la justícia social o la sobirania fiscal. ERC només té quatre semàfors verds, per tres de vermells, i el PDeCAT, tres de verds i vermells la resta. L’impuls de la sobirania energètica i mesures per defensar el català són els únics àmbits en què tots aproven.

Paluzie va reiterar que l’entitat pressionarà perquè es formi un govern independentista si manté la majoria parlamentària; això sí, sempre que faci “acció independentista, que ara no hi ha estat”. “Seria important preparar la DUI al llarg de la legislatura”, va sentenciar. L’ANC, que pretén fer una fiscalització trimestral al nou govern, confia que els resultats electorals serveixin per ressituar els fulls de ruta dels partits, a fi que després es miri de refer la unitat estratègica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Romania i Letònia denuncien l’entrada de drons militars russos en el seu espai aeri

barcelona
Nacions Unides

Àfrica reivindica el seu pes

Barcelona
Rosa Boladeras
Alcaldessa de Corbera de Llobregat (PSC)

“Volem estar orgullosos i contents de viure aquí”

abrera
Mercè Rocas
Cap de l’oposició (ERC)

“No s’han palpat gaires canvis i l’orgull promès encara s’espera”

Corbera de Llobregat

Entorn natural difícil de gestionar

Corbera de Llobregat
Guerra a Gaza

Hezbol·là ataca el nord d’Israel en represàlia per la mort de tres paramèdics

Barcelona
Nord d'Àfrica

Tebboune és reelegit president d’Algèria amb el 94,6% dels vots

Barcelona
Política

El Col·lectiu Primer d’Octubre també presenta candidatura al congrés d’ERC

barcelona
Pròxim Orient

Tres israelians moren en un atac a un pas fronterer de Cisjordània

Barcelona