Política

Critiques a Salvador Illa per negar-se a la prova de Covid-19 abans del debat a TV3

El candidat del PSC el 14-F justifica que ha seguit els protocols i recorda que “no sobren PCR ni antígens”

ERC, JxCAT, PDeCAT, CUP i PP l’acusen d’“irresponsable” per no fer-se el test

A l’exministre espanyol de Sanitat i cap de llista del PSC a les eleccions al Parlament del proper 14 de febrer li han plogut aquest dimecres les critiques del seus rivals per no haver-se volgut fer les proves de Covid-19 abans de participar dimarts a la nit al debat electoral de TV3.

El candidat socialista va ser l’únic que no va acreditar un resultat negatiu d’una PCR i va declinar fer-se un test d’antígens voluntari abans de començar, segons ha avançat Nació Digital.

Illa ha reconegut aquest matí que no es va fer les proves i ha justificat que només s’hi sotmet quan així ho indiquen els protocols sanitaris que marca el departament de Salut de la Generalitat, com seria el cas d’haver tingut un contacte estret amb un positiu per Covid-19 o presentar algun dels símptomes de la malaltia. Segons fonts del PSC, “cap d’aquests dos supòsits s’ha donat en les 72 hores prèvies a l’assistència al debat” de TV3.

Des de la formació assenyalen que el candidat ha participat en altres debats en campanya, com el de La Vanguardia, Televisió Espanyola i SER Catalunya, on “no s’ha requerit cap prova”. De fet, recorden que el mateix dia del debat, Illa va ser als mateixos estudis de Televisió de Catalunya per a una entrevista al programa ‘Els matins de TV3’ i no se la va demanar cap prova.

El PSC subratlla que Illa ha insistit des del seu càrrec de ministre de Sanitat que les proves diagnòstiques per detectar el coronavirus cal fer-les “seguint els protocols i l’estratègia Covid” que s’han acordat al Consell Interterritorial de Salut i han d’anar adreçades als col·lectius “que així ho requereixin i en el moment que es requereixi”.

Pel candidat, l’“assistència a un debat polític en cap cas pot suposar l’incompliment dels protocols que les autoritats sanitàries exigeixen a la resta de la població”.

Preguntat per aquest assumpte al Fòrum Europa Tribuna Catalunya, l’extitular de Sanitat ha defensat que “els protocols no aconsellen” fer-se les proves “en un context com aquest ni en aquestes condicions”. Illa ha insistit que s’ha limitat a “seguir estrictament el que diuen les autoritats sanitàries” i ha remarcat que els PCR o test d’antígens no són un “caprici”. “No em moc per qüestions d’imatge, ens hem de moure pel que hem de fer”, ha sentenciat. Illa ha demanat “predicar amb l’exemple” perquè “no sobren PCR ni antígens”. “Quan me n’he hagut de fer [proves] perquè he estat contacte d’un positiu ho he fet, però si no, no”, ha conclòs.

Illa ha raonat que quan va anar al matí a TV3 per l’entrevista hi havia “entre 10 i 12 persones” a l’estudi però no li van fer cap prova. “Per què a la tarda me l’he de fer i al matí no?”, ha qüestionat. A més, ha defensat que el debat reunia les mesures de seguretat: “Hi havia distància -entre candidats- de més de dos metres i mascaretes, es van complir tots els protocols”, ha resolt.


“Irresponsable” i “temerari”, segons els altres candidats
Els arguments d’Illa no han convençut massa els altres candidats, que sí que es van fer el test d’antígens als serveis mèdics de la televisió o bé van acreditar que se’ls havien fet recentment.

El cap de llista d’ERC i vicepresident del govern en funcions, Pere Aragonès, ha qualificat l’exministre d’“irresponsable” per no haver-se fet la prova abans del debat, tal com van acordar els partits.

En un acte de campanya, Aragonès ha reclamat al socialista que compleixi els acords que han tancat els partits amb els mitjans de comunicació i que no posi en risc la salut dels treballadors de les emissores i els equips de campanya. El republicà ha explicat que independentment dels protocols sanitaris s’havia arribat a aquest acord i s’ha preguntat si Illa té alguna cosa a amagar.

“Tots vam anar al debat pensant que tothom s’havia fet el test”, ha lamentat.
No podem assumir més riscs dels necessaris”, ha afegit.

En la mateixa línia, la presidenciable de Junts per Catalunya (JxCat), Laura Borràs, ha acusat Illa de ser “temerari i irresponsable”. “Em sorprèn molt, era una petició de qui t’ofereix casa seva, i en plena pandèmia cal extremar la seguretat”, ha manifestat en una entrevista aquest matí a Rac1. Per Borràs, Illa “ja ha manifestat la seva incompetència i irresponsabilitat en no complir el protocol”, i ha constatat la seva “falta d’exemplaritat en algú que hauria de complir amb l’exemple”.

La cap de llista del PDeCAT el 14-F, Àngels Chacón, ha demanat al seu rival socialista que es faci una PCR per garantir que no és positiu en Covid després que ahir fos l’únic que no es va fer les proves diagnòstiques abans del debat. La candidata demòcrata ha retret a Illa que “no es pot jugar amb la vida de les persones per electoralisme”. “No tot s’hi val, senyor Illa”, ha criticat. Segons ella, el “nivell d’electoralisme” del socialista “sobrepassa les línies vermelles”.

La número 1 de la CUP a les eleccions del 14 de Febrer, Dolors Sabater, ha considerat que és “deplorable” i “una irresponsabilitat” que Illa rebutgés fer-se les proves. “Quin mal exemple! No pertoca a una persona que vol assumir responsabilitats i representa que ha tingut responsabilitats durant la pandèmia”, ha lamentat en una roda de premsa telemàtica aquest dimecres al migdia.

Sabater ha opinat que l’actitud d’Illa “parla del què és i la seva no alçada per assumir el càrrec al qual es presenta”.

Al candidat del PP als comicis del 14-F, Alejandro Fernández, també li sembla “irresponsable” que l’exministre s’hagi volgut fer la prova. En una roda de premsa organitzada per l’agència ACN, el popular ha reconegut que donar positiu a les proves comporta el risc que s’acabi la campanya, però creu que “s’ha de ser responsable quan s’està donant exemple davant la ciutadania i, més, si es va ser ministre de Sanitat.

La número 2 del PSC per Barcelona, Eva Granados, ha replicat a les crítiques dels altres partits assegurant que els qui haurien de donar explicacions són els candidats que se les van fer, a més de TV3, perquè considera que no estaven d’acord amb els protocols sanitaris. “TV3 i aquells que es van testar hauríen d’explicar els motius per saltar-se les indicacions del doctor Argimon”, secretari de Salut Pública, ha reblat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Miquel Reverter
Alcalde de Castellfollit de la Roca (+Castellfollit-AM)

“El cingle és viu i l’Ajuntament no el pot controlar tot sol”

Castellfollit de la Roca
guerra a gaza

Trump vol que Netanyahu acabi “ràpid” la guerra perquè danya la imatge d’Israel

barcelona
àfrica

Algèria critica el suport de França al pla del Marroc per al Sàhara Occidental

barcelona
política

El Parlament aprova el vot telemàtic i amplia els supòsits per a la delegació

barcelona
tribunals

L’AN retira les mesures cautelars als encausats en ‘l’Operació Judes’

barcelona
unió europea

Ultimàtum de la CE al Regne Unit per les lleis de circulació de ciutadans

barcelona
estats units

Trump acusa el Partit Demòcrata d’haver donat “un cop d’estat” contra Biden

barcelona
estats units

El director de l’FBI no té clar que Trump rebés l’impacte d’una bala

barcelona
guerra a europa

Drons russos tornen a caure en territori de l’OTAN fronterer amb Ucraïna

barcelona