L’interventor de la Generalitat valida el viatge d’Alay davant el jutjat
El cap de l’oficina de l’expresident Puigdemont declara per haver anat a Nova Caledònia
Aporta despeses de l’expresident Montilla per mostrar-ne la similitud
L’interventor de la Generalitat va assegurar ahir al jutjat que el viatge que va fer l’historiador Josep Lluís Alay a Nova Caledònia el 2018, com a cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, complia els requisits que marca la llei catalana del 2003, de prerrogatives dels expresidents de la Generalitat, i per això se li van abonar els 4.580 euros del viatge a Nova Caledònia, on va ser convidat per assistir al referèndum legal en què va guanyar la no separació de França. La titular del jutjat d’instrucció 28 de Barcelona també va escoltar Alay, a qui la fiscalia acusa de malversació de fons públics pel viatge, i la directora general de Presidència, Meritxell Masó, acusada de prevaricació per haver aprovat la despesa.
Alay va explicar que hi va anar en representació del mateix Puigdemont, després de ser convidat pel Front d’Alliberament Nacional Canac Socialista, i que l’oficina va pagar sols el viatge d’avió, ja que l’allotjament i la manutenció van anar a càrrec dels seus amfitrions. L’interventor i la subdirectora general de Règim Econòmic del Departament de Presidència, citats com a testimonis, van aclarir a la jutgessa que es fa “un control formal, i no d’oportunitat” de les partides que s’aproven per a les oficines dels expresidents, que el 2020 van sumar 1,2 milions d’euros, amb una norma modificada, i que són controlades pel Parlament. Masó, defensada per la penalista Judit Gené, també va declarar que la seva responsabilitat no és analitzar el fons de la despesa.
Pel que fa als 15,20 euros de l’aparcament d’Alay per visitar els presos polítics, que la fiscal Teresa Duerto també considera malversats, la subdirectora general va indicar que quan el 2019 la fiscal els va requerir totes les despeses, ella es va adonar que Alay no havia justificat el motiu del tiquet i per això el va refusar. Ell el va pagar, tot i que defensa que era una despesa com a treballador públic. El viatge a Nova Caledònia, com la desena de viatges fets per Alay, el va trobar “correcte” després de revisar-lo. També es va aclarir que tots els viatges van ser aprovats passada la data de la petició.
L’advocat d’Alay, Gonzalo Boye, va aportar algunes despeses de l’oficina de l’expresident socialista José Montilla per evidenciar-ne la similitud i el no qüestionament del destí. Per exemple, el 2018, Montilla es va gastar 2.061 euros en ornaments d’oficina i 2.079 euros en aparcaments. Tot i que la fiscal va indicar que no s’investiga Montilla, la magistrada Olalla Ortega va agafar l’informe.
Torra es querella contra Betancor
L’expresident de la Generalitat Quim Torra ha presentat una querella contra l’exmembre de la Junta Electoral Central (JEC) Andrés Betancor per “incompliment” de la llei Loreg en haver compaginat el seu assessorament a Ciutadans (Cs) amb la seva pertinença a aquest àrbitre electoral. Torra va informar ahir que ha presentat la querella davant el jutjat d’instrucció de Madrid adduint que Betancor “va ocultar” a la comissió del Congrés per al seu nomenament com a membre de la JEC la seva contractació per part de Cs per fer tasques d’assessorament jurídic. Betancor va participar en sis resolucions i acords de la JEC derivades d’actuacions de Cs, com el requeriment per a la retirada del Palau de la Generalitat dels llaços grocs i de les pancartes en favor dels presos polítics i exiliats que va motivar la inhabilitació de l’expresident Torra.