Política

La trinxera del sud

· Ripoll ha desafiat Camps i ha aprofitat la seva debilitat pel cas Gürtel per tenir línia directa amb Mariano Rajoy · La seva implicació en el cas frustra les seves aspiracions de rellevar l'actual president

José Joaquín Ripoll (Alacant, 1957), pare de tres fills i “arquitecte en excedència”, com ahir es va encarregar de remarcar, va iniciar la seva carrera política el 1979 a les joventuts d'UCD. No començaria, no obstant, a tenir càrrecs de més responsabilitat fins a la victòria del PP a les municipals el 1995, quan va entrar a formar part del primer govern d'Eduardo Zaplana com a conseller d'Administracions Públiques. La seva vinculació amb aquest, amb qui va ser vicepresident de la Generalitat, el duria a convertir-se en el seu home fort al sud així que va explotar l'enfrontament entre Zaplana i el seu substitut, Francisco Camps, que des d'aleshores ha intentat infructuosament apartar-lo de la presidència del PP alacantí i per extensió de la presidència de la Diputació.

El 19 de desembre de 2004 era escollit president del PP de les comarques alacantines amb el suport del 82,73% dels compromissaris. El 14 de desembre de 2008 era reelegit per a aquest càrrec, després de vèncer per cinc vots el seu contrincant, Manuel Pérez Fenoll, el candidat de Camps. L'enfrontament amb Camps ha pujat de to en els últims mesos arran del cas Gürtel, on estan imputats el president de la Generalitat i altres alts càrrecs. Ripoll ha estat especialment crític des del principi i ha buscat fer-se fort davant Rajoy enmig de la debilitat de Camps.L'octubre de 2009 va sol·licitar la creació d'un comitè de crisi per afrontar situacions de “tragèdia” que travessava el partit. Un mes després va denunciar haver rebut amenaces en el comitè executiu regional per expressar una postura contrària. El 12 de maig també va rebutjar participar en la junta directiva regional extraordinària del PP convocada per recolzar Camps arran de l'ordre del Suprem de reobrir la causa valenciana del cas Gürtel.

Amb la seva detenció i possible implicació en la trama corrupta que investiga la fiscalia, Ripoll comença a estar en perill. Si acaba imputat, se sumarà a la llista d'alts càrrecs del PP implicats en diferents assumptes de corrupció. És el cas del seu homòleg a Castelló, el president de la Diputació, Carlos Fabra, o de Camps. Es veurà aleshores qui riu l'últim. Ripoll veurà frustrada la seva aspiració de tenir pes en l'elecció del substitut de Camps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.