La CUP s’ofereix per buscar consensos de país i socials
Insta la resta de forces independentistes i els comuns a treballar plegats
La formació aconsegueix sumar 9 diputats i obté representants a les quatre demarcacions catalanes
La CUP remarca que no cedirà ni un pam davant del feixisme
La CUP va aconseguir més que doblar el nombre d’escons obtinguts en les anteriors eleccions al Parlament. Amb 9 diputats se situa prop del seu millor resultat, el de 2015, quan va sumar 10 representants, i supera les previsions de la majoria d’enquestes que ni indicaven que arribés a doblar escons respecte del 2017. Va tornar a obtenir representació a les quatre demarcacions catalanes, amb 5 diputats a Barcelona, 2 a Girona i 1 a Tarragona i a Lleida, de manera que els caps de llista de les quatre demarcacions han obtingut un escó al Parlament. Satisfets pels resultats obtinguts, no van voler fer-ne una valoració fins al final de l’escrutini. La candidata Dolors Sabater va assegurar que els resultats electorals donen força a l’aposta de la CUP i refermen la idea que “no es pot separar la lluita independentista de la lluita per un canvi social i econòmic”, i va instar la resta de forces a treballar plegades per buscar consensos. En aquest sentit, va revelar que abans que es tanqués l’escrutini ja havia parlat amb representants de la resta de forces independentistes i amb els comuns, i els havia apressat a seure plegats avui mateix per començar a treballar juntament amb representants d’organitzacions de la societat civil.
Sabater va situar com a temes per bastir el consens l’amnistia i la fi de la repressió, l’autodeterminació i el compromís per posar a l’agenda la celebració d’un referèndum vinculant, un pla de xoc de polítiques de rescat social i la concreció de com s’ha d’avançar cap a la transició ecològica. Va mantenir que cal convertir els consensos en propostes concretes i veure quin és el full de ruta del país: “Per decidir quina serà la nostra posició per donar suport a la configuració d’un nou govern”, va dir.
La número 3 de la llista per Barcelona, Eulàlia Reguant, va voler deixar clara la seva oposició frontal a l’eclosió de Vox al Parlament. “Vivim l’enèsim símptoma d’excepcionalitat que una força que atia l’odi estigui al Parlament”, va lamentar, i va mantenir la posició de la CUP a “no cedir ni un pam”. “Reafirmem el nostre compromís antifeixista”, va mantenir. Reguant també va destacar que la suma de les forces independentistes representa per tercer cop la victòria del dret a l’autodeterminació. “Podeu fer la guerra bruta que vulgueu, que us tornarem a guanyar a les urnes”, va dir desafiant, i va reclamar reprendre totes les lleis socials i nacionals tombades pel Tribunal Constitucional. “Ens posem a treballar perquè aquest nou cicle sigui una realitat”, va concloure.
Els integrants de la llista de Barcelona, encapçalats per la candidata a presidenta, Dolors Sabater, van fer el seguiments dels resultats electorals des del casal de Can Capablanca, a Sabadell. Es tracta del mateix espai on la formació havia instal·lat un plató de televisió per fer la transmissió telemàtica dels actes de campanya electoral. Al voltant de les cinc de la tarda hi va arribar Dolors Sabater, i va ser rebuda per Eulàlia Reguant, Xavi Pellicer i Carles Escolà, que ja hi eren. Els caps de llista de la resta de demarcacions es van quedar a fer el seguiment de la nit electoral al seu territori. A Girona es va fer des del casal popular El Forn; a Tarragona l’espai triat va ser el casal Sageta de Foc, i a Lleida els resultats es van seguir des del casal La Baula. Tots els candidats, membres de l’estructura nacional o tècnics presents a Can Capablanca es van fer una prova d’antígens.
Un cop tancats els col·legis electorals, el número 2 de la llista per Barcelona, Carles Riera, va ser el primer a sortir, i ho va fer per defensar la legitimitat del resultat tot i l’increment de l’abstenció. “Crec que és inqüestionable la validesa dels resultats d’aquestes eleccions”, va afirmar, i les va comparar amb les dades de participació en els darrers comicis del País Basc i Galícia, on “ningú ha posat en qüestió la validesa dels resultats”, va recordar. Riera va indicar que l’alta abstenció responia a “causes concretes i objectives”. Va culpar la situació sanitària i la imposició de la data electoral “per interessos polítics”, per una banda, i la “crisi institucional i democràtica”, per una altra, com a causes que molta gent es quedés ahir a casa i renunciés a exercir el seu dret a vot. Segons el candidat, l’alta abstenció ha de ser motiu de reflexió. “Cal un canvi perquè les institucions del nostre país es posin al servei de les necessitats de la nostra gent”, va remarcar, a més de criticar que més d’un milió de persones que viuen i treballen a Catalunya no van poder exercir el seu dret a vot, i que el 95% dels catalans residents a l’exterior no van poder votar perquè “el sistema de vot pregat és inútil i ineficaç”.