Política

Puigdemont: “La democràcia europea també ha perdut”

Els tres eurodiputats anuncien que recorreran a Luxemburg contra la decisió de l’eurocambra

Diuen que són objecte d’una persecució política però que ara l’independentisme té més suports a Europa

No per esperada, la derrota d’ahir acabarà aquí. Els tres eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, van anunciar ahir després de saber que perdien la immunitat que presentaran batalla legal. Recorreran als tribunals de la Unió Europea contra l’aprovació del suplicatori al Parlament Europeu per “restaurar el dany fet a la democràcia europea”. “Hem perdut la nostra immunitat, però la democràcia europea també ha perdut”, va dir Puigdemont en una intervenció ahir a l’eurocambra. Tot i la decisió d’ahir, continuen sent eurodiputats i mantenen intactes els seus drets, però s’exposen a ser extradits i jutjats si s’activen les euroordres que el magistrat Pablo Llarena pretén tornar a posar en marxa. Justament per això, els tres independentistes van reiterar que estan “a disposició de la justícia belga” amb vista a la reactivació de les euroordres.

Puigdemont va voler agrair el suport dels seus col·legues de l’eurocambra “que han rebutjat donar suport a l’estratègia de repressió contra la dissidència política”. Un suport més ampli del que s’esperaven, va reconèixer. El 130è president de la Generalitat va concloure que el seu és un cas clar de persecució política i que una mostra d’això són les reaccions dels polítics espanyols, inclosa la de la ministra d’Afers Estrangers, per constatar-ho. “Ha quedat acreditat que hi ha una clara estratègia política i parlamentària en aquest cas”, va dir Puigdemont, que va lamentar que l’eurocambra hagi caigut en el parany. Un altre exemple que va posar és la coincidència de la retirada de la seva immunitat amb la retirada del tercer grau als presos polítics de Lledoners, va denunciar.

Per la seva banda, Toni Comín va fer una doble valoració. No va ser un bon dia per a ells, però interpretava el resultat com una “victòria política” perquè un 35% de la cambra ha votat en contra del suplicatori i un 6% s’ha abstingut. Gairebé un 57% del ple ha demanat l’aixecament de la immunitat. “D’una derrota aritmètica en podem obtenir una victòria política”, va reblar, tot remarcant que amb el suplicatori l’independentisme ha “incrementat” el debat sobre l’afer català a Europa i ha ampliat el seu suport. “La causa catalana té ara segurament més suports que abans del suplicatori”, va concloure.

Amb vista a la reactivació de les euroordres, els eurodiputats de JxCat estan pendents de les preguntes prejudicials que el jutge instructor del Tribunal Suprem té previst enviar a Luxemburg sobre el precedent belga en el cas de Lluís Puig.

També va parlar Clara Ponsatí, que va defensar que la sentència belga sobre Puig va ser molt clara i que es va basar en jurisprudència superior. “Sobre aquesta sentència no hi ha res més a dir”, va concloure. De totes maneres, va admetre que un eventual pronunciament de Luxemburg sobre el cas tindrà “conseqüències” i que estan en espera de veure com avança aquest front judicial. “Hem de veure com anirà”, va dir.

D’altra banda, una vintena de persones es van concentrar a les portes del Parlament Europeu per protestar contra la decisió de l’eurocambra. Puigdemont, Comín i Ponsatí es van sumar a la convocatòria, i també l’exdelegada del govern a Brussel·les Meritxell Serret i l’exconseller Puig.

LA FRASE

D’una derrota aritmètica en podem obtenir una victòria política
Toni Comín
eurodiputat de junts per catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.