Mesa d’edat amb el vot de Lluís Puig ja sobre la taula
La mesa presidida pel diputat de més edat decideix si accepta el vot telemàtic
Lluís Puig, exiliat, vol fer-ho així
La mesa del Parlament està integrada per set membres, dels quals destaca qui ocupa la presidència. A aquesta, se li sumen dues vicepresidències i 4 secretaries, càrrecs tots ells triats pel ple del Parlament, en votacions separades, en el marc de la sessió constitutiva que obre la legislatura.
En no haver-hi mesa del Parlament encara formada, la sessió constitutiva la presidirà la mesa d’edat, d’acord amb l’informe no vinculant dels lletrats del gener del 2017. La presidència de la mesa d’edat recau en el diputat de més edat, en aquest cas el republicà Ernest Maragall (78 anys), que estarà assistit pels dos diputats més joves: Alberto Tarradas (diputat per Girona de la ultradretana Vox, 24 anys) i o bé Ana Balsera o Ferran Estruch, tots dos d’ERC i de 29 anys.
Per minimitzar el risc en pandèmia i per respectar les mesures anti-Covid, està previst que el ple se celebri avui a l’auditori del Parlament i no pas a l’hemicicle. Normalment les votacions entre els diputats electes es fan mitjançant el vot en urna, però la mesa d’edat, que regula aquesta sessió, serà l’encarregada de decidir també si accepta el vot telemàtic de l’exconseller Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, número 9 de JxCat per Barcelona, que ja va ser elegit l’any 2017 i no va tenir problemes per assumir l’acta a distància. De fet, Puig té la intenció de fer aquest any el mateix, i confiava aquests dies poder exercir el vot amb normalitat. I és que, si es continua permetent el vot telemàtic, com s’ha fet des del mes de març del 2020 per la pandèmia, no hauria de tenir cap problema.
Les funcions més importants de la mesa del Parlament són ordenar el treball parlamentari, interpretar el reglament i dirigir els serveis. El president del Parlament és qui té la representació de tots 135 diputats; estableix i manté l’ordre de les discussions i del debat, d’acord amb el reglament, i vetlla per mantenir l’ordre dins el Parlament. En casos d’absència o impediment, són els vicepresidents els que substitueixen el president, per ordre consecutiu. Per la seva banda, els secretaris supervisen i autoritzen les actes de les sessions plenàries, de la mesa i de la junta de portaveus; assisteixen el president durant les sessions per assegurar l’ordre en els debats i la correcció en les votacions, i també hi col·laboren en els treballs de la cambra.